Dieta bazująca na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli o mniejszym wpływie na poziom cukru we krwi.
Zawiera wybrane produkty zbożowe, takie jak: ryż dziki, kasza gryczana, bulgur, pieczywo żytnie pełnoziarniste, zboża i warzywa bogate w skrobię oporną, która znajduje się np. w wystudzonych ziemniakach czy wystudzonym ryżu.
Niski indeks glikemiczny wykazują także uwzględnione w diecie produkty bogate w białko i tłuszcze, tj. mięso, nabiał, jaja, orzechy.
To podejście żywieniowe sprawdzi się u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz chcących rozpocząć zdrowe odżywianie, jednocześnie dbając o stabilny poziom glukozy we krwi.
PRZYKŁADOWE MENU:
ŚNIADANIE
Pieczone warzywa z serem halloumi
II ŚNIADANIE
Komosanka ze świeżym ananasem w czekoladzie
OBIAD
Strogonow, sałatka z kiszonych buraków
PODWIECZOREK
Sok z gruszki, pomarańczy i rukoli
KOLACJA
Pepitki z soczewicy z krewetkami