Inspiracją do stworzenia tego wariantu jadłospisu była głównie dieta śródziemnomorska. Jej założeniem jest połączenie korzyści wynikających ze spożywania diety wegetariańskiej oraz uwzględnienia dobrej jakości ryb. Są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które wspomagają odporność organizmu, wpływają korzystnie na koncentrację, wygląd włosów, skóry i paznokci, a także chronią przed rozwojem chorób dietozależnych, tj. cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie tętnicze.
Podstawą diety są produkty pochodzenia roślinnego. Występują również jaja oraz nabiał o naturalnym smaku.
Dieta jest szczególnie polecana osobom, które rezygnują z mięsa, ale nie wyobrażają sobie braku ryb w menu.
PRZYKŁADOWE MENU:
ŚNIADANIE
Jaglanka, mus z jeżyn i chia, orzech włoski
II ŚNIADANIE
Sałatka azjatycka z orzeszkami ziemnymi
OBIAD
Kotleciki z zielonego groszku na puree z batatów z chili, z sosem pomarańczowym
PODWIECZOREK
Lemoniada pokrzywowa z miodem
KOLACJA
Fisz Burger