Nadchodzące lato to jeden z największych motywatorów do odchudzania – przynajmniej wśród kobiet. Wizja pokazania się na plaży w kostiumie kąpielowym, skutecznie zachęca do rozpoczęcia diet i wzmożonych ćwiczeń. Osiągnięte rezultaty łatwo jednak zaprzepaścić mając większą swobodę i dużo pokus. Dwa tygodnie beztroski mogą zakończyć się dodatkowymi kilogramami na plusie. Jak nie przytyć na wakacjach, aby zaraz po nich nie zaczynać wszystkiego od nowa?
Kult szczupłego ciała i wszechobecne promowanie idealnych sylwetek prowadzi do presji, którą odczuwają w szczególności kobiety. Na kilka miesięcy przed sezonem letnim rozpoczyna się więc akcja „odchudzanie”, aby czuć się pewniej we własnym ciele. A przy okazji nie wstydzić się na plaży czy oglądając pamiątkowe zdjęcia z urlopu. Niestety wciąż w dużej mierze uzależniamy poczucie atrakcyjności z wagą i rozmiarem na metce. Często, mimo wcześniejszych starań, dieta na wakacjach zostaje przerwana, ponieważ trudno jest utrzymać dotychczasowy reżim. Dlatego często szukana jest odpowiedź na pytanie: „jak nie przytyć na wakacjach?”
Dieta redukcyjna a wyjazd bardzo często nie idą w parze. Mając motywację do schudnięcia przed latem, łatwiej jest trzymać się wyznaczonego planu odżywiania. Przygotowywanie posiłków według jadłospisu, jedzenie o określonych porach jest możliwe, gdy znamy schemat dnia i jesteśmy przyzwyczajeni do konkretnego rytmu. Podczas urlopu nie chcemy gotować, pilnować kaloryczności posiłków, odmawiać sobie lokalnych pyszności. To zrozumiałe. Ale co jeść na wakacjach, aby nie zaprzepaścić wcześniejszych starań?
Zakręcone lody lub zimne piwko dla ochłody, smażona rybka, pizza prosto z pieca, pachnące gofry. Urlop rządzi się swoimi prawami. Czujemy luz, miło spędzamy czas, odrywamy się myślami od codzienności. Nasz dzień jest bardziej chaotyczny, na zegarek zerkamy znacznie rzadziej, nie planujemy posiłków. Dieta na wakacjach jest trudna do utrzymania, ale nie niemożliwa. Przede wszystkim ważny jest umiar! Nie trzeba odmawiać sobie smakołyków, ale dokonywać racjonalnych wyborów.
Jak jeść zdrowo na wakacjach, aby czuć się lekko i nie wrócić do domu z niechcianymi kilogramami? Stosować się do tych wskazówek:
Popularne na zachodzie wakacyjne opcje „All Inclusive” to duże wyzwanie dla dbających o sylwetkę. Trzy główne posiłki dziennie, dodatkowe przekąski w ciągu dnia, nielimitowany dostęp do baru. Wiele osób traci zdrowy rozsądek, mogąc spróbować wszystkiego. Ale także w Polsce, większość hoteli oraz obiektów wypoczynkowych oferuje wyżywienie w formie bufetowej. Śniadaniowe rarytasy na słodko i słono, makarony, owoce morza, przeróżne gatunki ryb i mięs, desery. Co jeść na wakacjach, jeśli mamy do wyboru tak wielką różnorodność dań? Jak zachować umiar, kiedy możemy spróbować kuchni z różnych zakątków świata?
Jak jeść zdrowo na wakacjach? Przede wszystkim z umiarem. Jemy „oczami”, więc należy pamiętać o tym, ile jesteśmy w stanie zjeść podczas posiłku we własnym domu. Nakładanie na talerz ogromnych porcji nie pomaga w utrzymywaniu diety. Dodatkowo jedzenie, którego nie zjedliśmy, zostanie wyrzucone. Nikomu nie trzeba przypominać, dlaczego marnowanie żywności jest (z wielu powodów) nieodpowiedzialne.
Smaczna, różnorodna kuchnia to wizytówka obiektu wypoczynkowego Primavera Jastrzębia Góra nad polskim morzem. Wyżywienie w formie bufetowej przygotowywane jest zawsze ze świeżych składników. Goście mogą próbować tradycyjnych dań polskich oraz tych inspirowanych kuchniami świata np. włoską, azjatycką. Osoby dbające o sylwetkę lub mające preferencje żywieniowe (wegetarianie, weganie) nie będą się martwić, jak nie przytyć na wakacjach. Duża ilość świeżych owoców, warzyw, prozdrowotnych składników, ryb i mięs zadowoli każdego smakosza (także na diecie).
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra