21 sierpnia 2023

Kiedy przechodzimy na dietę, musimy zrezygnować z wielu ulubionych potraw i składników. Co zrobić jeśli chcemy schudnąć, a jednocześnie uwielbiamy słodycze i nie wyobrażamy sobie obiadu bez deseru? Musimy pogodzić się z rezygnacją ze słodkości czy jednak możemy jeść słodycze na diecie?

Na szczęście okazuje się, że istnieje wiele przykładów zdrowych słodyczy, które poprawią nam humor, a nie zaprzepaszczą naszych starań o lepszą sylwetkę. Co to znaczy zdrowe słodycze? Przepisy, które można znaleźć w książkach czy Internecie pokazują, że możliwości są nieograniczone i to bez szkody dla smaku i przyjemności. Wystarczy stosować kilka zasad i używać odpowiednich zamienników.

Najważniejsza, o czym trzeba pamiętać, to, że w słodyczach najgroźniejszy jest cukier. Stąd konieczność jego wyeliminowania i zastąpienia innymi składnikami, które nadadzą deserowi słodycz. Na szczęście jest ich wiele.

Najbardziej popularny jest ksylitol, czyli środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest słodki i wygląda podobnie do cukru, ale na tym kończą się podobieństwa. Po pierwsze ksylitol ma 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Dodatkowo jego spożycie nie powoduje skoku insuliny, dzięki czemu może być używany nawet przez cukrzyków. Działa jak prebiotyk, czyli wspiera naszą florę bakteryjną, a co za tym idzie – odporność. I jeszcze jedna dobra informacja – nie powoduje powstawania próchnicy, a wręcz jej zapobiega. Z jego pomocą stworzymy mało kaloryczne i zdrowe słodycze.

Jednak nie tylko ksylitol może być używany jako zamiennik cukru. Idealny będzie dużo zdrowszy erytrytol, stewia oraz miód.

Kolejnym składnikiem, który powinniśmy wyeliminować ze słodyczy jest tłuszcz, w zbyt dużej ilości. Tradycyjne masło może być zastąpione przez zdrowsze oleje roślinne i oliwę z oliwek. Jednak świetną alternatywą będzie tutaj awokado. Dojrzały owoc ma aksamitną i miękką konsystencję, a jego smak jest na tyle delikatny, że dzięki odpowiednim dodatkom będzie praktycznie niewyczuwalny. Dobrym przykładem prostego deseru z jego użyciem jest zdrowy krem czekoladowy.


Zdrowe słodycze – inne zamienniki
Jest jeszcze sporo składników, które sprawią, że deser będzie dużo zdrowszy i mniej kaloryczny:

  • kasza jaglana (idealna baza w przepisach na słodycze na diecie; sprawdza się w puddingach, ciastach czy kremach)
  • jogurt (zastąpi tłuste mleko czy śmietanę)
  • płatki i otręby (zastąpią mąkę w wielu przepisach na zdrowe ciasteczka i batoniki)
  • warzywa (niecodzienny, ale świetnie smakujący i wcale niewyczuwalny dodatek w ciastach – najczęściej używane są marchewka, cukinia, dynia i fasola)

Zdrowe słodycze – przepisy

Lody jogurtowe – proporcje na jedną porcję (310 kcal)

  • 200g mrożonych truskawek – zmiksować
  • 60g banana
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 10g miodu
  • 10g nasion sezamu

Truskawki, banana, jogurt i miód zmiksować na jednolitą masę. Udekorować świeżymi listkami mięty i nasionami sezamu.

Tost z „nutellą” z awokado – 1 porcja (280 kcal)
Składniki na krem:

  • 50g awokado
  • 10g namoczonych we wrzątki daktyli
  • 10g czekolady gorzkiej
  • 30g banana

Zmiksować składniki. Z jednej kromki chleba graham (35g) zrobić grzankę w piekarniku i posmarować nutellą.

Kokosanki z ksylitolem – proporcje na 2 porcje (1 porcja to 200 kcal)

  • 2 jaja – oddzielić białka od żółtek

Ubić białko na sztywną pianę, następnie dodać żółtka

  • 2 łyżki ksylitolu
  • 30g wiórek kokosowych

Uformować kokosanki i zapiec w piekarniku.

Zachęcamy do wypróbowania gotowych przepisów, ale również samodzielnego eksperymentowania i tworzenia własnych sposobów na zdrowe słodycze!

Nowości, oferty first minute
zapisz się do newslettera

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Twój formularz został pomyślnie wysłany

Wymagana zgoda
Dołącz do nas