Kiedy przechodzimy na dietę, musimy zrezygnować z wielu ulubionych potraw i składników. Co zrobić jeśli chcemy schudnąć, a jednocześnie uwielbiamy słodycze i nie wyobrażamy sobie obiadu bez deseru? Musimy pogodzić się z rezygnacją ze słodkości czy jednak możemy jeść słodycze na diecie?
Na szczęście okazuje się, że istnieje wiele przykładów zdrowych słodyczy, które poprawią nam humor, a nie zaprzepaszczą naszych starań o lepszą sylwetkę. Co to znaczy zdrowe słodycze? Przepisy, które można znaleźć w książkach czy Internecie pokazują, że możliwości są nieograniczone i to bez szkody dla smaku i przyjemności. Wystarczy stosować kilka zasad i używać odpowiednich zamienników.
Najważniejsza, o czym trzeba pamiętać, to, że w słodyczach najgroźniejszy jest cukier. Stąd konieczność jego wyeliminowania i zastąpienia innymi składnikami, które nadadzą deserowi słodycz. Na szczęście jest ich wiele.
Najbardziej popularny jest ksylitol, czyli środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest słodki i wygląda podobnie do cukru, ale na tym kończą się podobieństwa. Po pierwsze ksylitol ma 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Dodatkowo jego spożycie nie powoduje skoku insuliny, dzięki czemu może być używany nawet przez cukrzyków. Działa jak prebiotyk, czyli wspiera naszą florę bakteryjną, a co za tym idzie – odporność. I jeszcze jedna dobra informacja – nie powoduje powstawania próchnicy, a wręcz jej zapobiega. Z jego pomocą stworzymy mało kaloryczne i zdrowe słodycze.
Jednak nie tylko ksylitol może być używany jako zamiennik cukru. Idealny będzie dużo zdrowszy erytrytol, stewia oraz miód.
Kolejnym składnikiem, który powinniśmy wyeliminować ze słodyczy jest tłuszcz, w zbyt dużej ilości. Tradycyjne masło może być zastąpione przez zdrowsze oleje roślinne i oliwę z oliwek. Jednak świetną alternatywą będzie tutaj awokado. Dojrzały owoc ma aksamitną i miękką konsystencję, a jego smak jest na tyle delikatny, że dzięki odpowiednim dodatkom będzie praktycznie niewyczuwalny. Dobrym przykładem prostego deseru z jego użyciem jest zdrowy krem czekoladowy.
Zdrowe słodycze – inne zamienniki
Jest jeszcze sporo składników, które sprawią, że deser będzie dużo zdrowszy i mniej kaloryczny:
Zdrowe słodycze – przepisy
Lody jogurtowe – proporcje na jedną porcję (310 kcal)
Truskawki, banana, jogurt i miód zmiksować na jednolitą masę. Udekorować świeżymi listkami mięty i nasionami sezamu.
Tost z „nutellą” z awokado – 1 porcja (280 kcal)
Składniki na krem:
Zmiksować składniki. Z jednej kromki chleba graham (35g) zrobić grzankę w piekarniku i posmarować nutellą.
Kokosanki z ksylitolem – proporcje na 2 porcje (1 porcja to 200 kcal)
Ubić białko na sztywną pianę, następnie dodać żółtka
Uformować kokosanki i zapiec w piekarniku.
Zachęcamy do wypróbowania gotowych przepisów, ale również samodzielnego eksperymentowania i tworzenia własnych sposobów na zdrowe słodycze!
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra