Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny już za nami! Pomimo, że za oknem wciąż mróz, na naszych talerzach już chcemy ją gościć! Poniżej prezentujemy zdrowe przepisy na trzy wiosenne sałatki witaminowe około 300 kcal.
Jak jeść zdrowo na wiosnę? Jak stworzyć kolorowy talerz? To nic trudnego!
Sałatka z awokado i kurczakiem – 310 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa i awokado pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Mięso skrop oliwą, posyp curry i grilluj lub upiecz. Następnie połóż na wierzch warzywa.
Składniki odżywcze:
Sałatka z kiełkami i mozzarellą – 310 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Sałatę wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, kiełkami i oliwkami. Na wierzch dodaj plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp bazylią i dopraw do smaku
Składniki odżywcze:
Sałatka z burakiem i fetą – 300 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Buraka upiecz lub ugotuj, następnie ostudź i pokrój w kostkę. Sałatę umyj i przełóż do miski, dodaj pokrojonego buraka, fetę i nasiona słonecznika. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Składniki odżywcze:
Daj się skusić „na zdrowie”. Trzy wiosenne sałatki witaminowe. Wybierz jedną z nich lub wypróbuj wszystkie po kolei. Bądź zdrowa/zdrowy na wiosnę!
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra