Przepisy na pasty do kanapek do 160 kcal
Kanapka wcale nie musi kojarzyć się tradycyjnie z serem i szynką. Szukasz zdrowego urozmaicenia w kuchni? Wypróbuj proste przepisy na pasty do kanapek o różnej kaloryczności. Zaskocz domowników smaczną kolacją, a gości – ciekawą, prostą przekąską.
Dietetyczne pasty do kanapek to chyba najlepsza rzecz, jaką można odkryć przechodząc na dietę. Ich przygotowanie wymaga naprawdę minimum wysiłku, a daje niesamowity efekt! Lekkie pasty warzywne z dodatkami mięsnymi, rybnymi czy nabiałowymi mogą wspaniale urozmaicić dietę, w skład której wchodzi między innymi razowe pieczywo.
Tak naprawdę pasty można miksować ze wszystkiego, dbając jedynie o to, by używać produktów najwyższej jakości, w celu uzyskania naprawdę korzystnych walorów odżywczych, a przy tym bogactwa smaku. Bazą takiej pasty mogą być konserwowe lub gotowane nasiona roślin strączkowych, miękkie warzywa poddane wcześniej blanszowaniu, jajka, sery i twarożki, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, a także oczywiście świeże i suszone zioła, cebula, czosnek oraz przyprawy. Pasty do kanapek na diecie mogą w fantastyczny sposób pomóc oczyścić lodówkę z niedojedzonych resztek, poradzić sobie z pozostałymi z obiadu warzywami, a przy okazji – są banalnie łatwe w przygotowaniu.
Prezentowane poniżej pasty są oczywiście tylko propozycjami – sam najlepiej wiesz, jakie składniki lubisz i chętnie będziesz widział na swoich kanapkach. Nie obawiaj się eksperymentów – wybierz składniki bazowe, dopraw je solą, pieprzem, dodaj oliwę z oliwek, czosnek czy podsmażoną cebulkę, nie zapomnij też o pokruszonych nasionach, pestkach czy orzechach, a także świeżych ziołach aby wzbogacić pastę w wartości odżywcze. Następnie po prostu zmiksuj całość blenderem przez chwilkę i posmaruj swój ulubiony chleb pełnoziarnisty. To super sposób na dietetyczną kolację lub śniadanie!
Taką pastę możesz przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu zapomnisz o kupowaniu pasztetów, gotowych smarowideł, szynki czy kalorycznego żółtego sera na codzienne szybkie kanapki! Pasty dietetyczne skutecznie niwelują wymówki – nie możesz już tłumaczyć się, że nie masz czasu przejść na dietę, bo zdrowe jedzenie wymaga mnóstwa czasu i pieniędzy!
1.Pasta z bakłażana – 117 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 220*C. Na blaszce ułóż bakłażana pokrojonego wcześniej w plasterki, nakłutego widelcem i skropionego oliwą z oliwek. Piecz do uzyskania miękkości. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z bakłażana miąższ. Zblenduj z zieloną pietruszką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki odżywcze:
2.Pasta z twarogu i łososia wędzonego – 124 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Ser twarogowy rozdrobnij z jogurtem naturalnym przy pomocy widelca. Do powstałej masy dodaj łososia pokrojonego na kawałki, drobno posiekany szczypiorek, pieprz. Wlej sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj na pastę, którą smaruj pieczywo.
Składniki odżywcze:
3.Pasta jajeczna z pietruszką – 135 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do tak powstałej masy dodaj posiekaną drobno zieloną pietruszkę i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Składniki odżywcze:
4.Pasta z cieciorki i przecieru pomidorowego – 143 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Ciecierzycę odsącz z wody i zblenduj razem z przecierem pomidorowym i jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Warzywa umyj i pokrój w słupki
Składniki odżywcze:
5.Pasta z fasoli, fety i suszonych pomidorów – 160 kcal
Składniki:
Wykonanie:
Zblenduj fasolę wraz z fetą oraz suszonymi pomidorami. Tak powstałą pastę, po nałożeniu na kanapkę, posyp szczypiorkiem.
Składniki odżywcze:
Przepisy na pasty do kanapek – smaczne, proste i zdrowe!
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra