Na początku grudnia, kiedy zaczynamy przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia większość z nas zastanawia się jakim trafionym prezentem obdarować najbliższych oraz co ugotować na święta Bożego Narodzenia. Dużym wyzwaniem jest również przygotowanie smacznych potraw o obniżonej wartości energetycznej, co jest ważne dla osób, które nie chcą przerywać procesu zrzucania nadprogramowych kilogramów. Nie trzeba z frustracją odmawiać sobie wszystkich smakołyków – poznaj fit przepisy na święta Bożego Narodzenia!
Warto pamiętać, że przepisy na święta Bożego Narodzenia wymagają pewnych modyfikacji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób ma problemy z wysokim cholesterolem, trawieniem, nadwagą, czy cukrzycą. Potrawy wigilijne, przepisy naszych babć najczęściej oparte są na najbardziej kalorycznym nabiale, smażeniu i niezdrowych tłuszczach. Wprowadzając kilka drobnych zmian „odchudzimy” potrawy wigilijne, a kiedy nie powiemy o tym najbliższym, nikt się nawet nie zorientuje, że smak odbiega od tego tradycyjnego.
Po pierwsze wyeliminujmy śmietanę (np. jako dodatek do śledzi) na rzecz jogurtu. Pieczarki do pierogów, uszek, czy innego dania na wigilię nie muszą być smażone na maśle – łyżeczka oliwy jest najczęściej wystarczająca. Karpia, czy inną ulubioną rybę (np. dorsz, łosoś, pstrąg) upieczmy w folii w piekarniku zamiast smażyć na oleju – będzie ona dużo mniej kaloryczna, a wokół nas unosić się będzie bardziej przyjemny zapach. Świąteczny piernik upiec z wykorzystaniem mąki jaglanej zamiast pszennej oraz ksylitolu zamiast białego cukru.
Barszcz wigilijny
Składniki:
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. W między czasie zagotować bulion, dodać suszone borowiki, dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać cebulę i czosnek. Buraki, selera i jabłko zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Dodać goździki, cynamon i anyż. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 minut, dodać ocet. Odstawić na minimum godzinę, doprawić solą, pieprzem i ksylitolem.
Wartość energetyczna całej porcji ok. 1200 kcal
Uszka do barszczu
Składniki:
Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią.
Farsz
Suszone grzyby zagotować w wodzie. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić razem około 2-3 minuty.
Tak przygotowanym farszem nadziewać rozwałkowane ciasto i formować uszka.
Wartość energetyczna całości ok. 1500 kcal
Kutia
Składniki:
Pszenicę opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić i ugotować w świeżej wodzie (do miękkości). Znowu odcedzić. W między czasie opłukać mak, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić. Dodać ugotowaną pszenicę, mak, ekstrakt migdałowy i posiekane bakalie. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.
Wartość energetyczna całości ok. 2500 kcal
W wielu domach w menu na święta Bożego Narodzenia uwzględniane są kluski śląskie. Jest to danie, które lubią wszyscy – szczególnie dzieci – dlatego nie uczmy od małego polewania klusek masełkiem. Najlepiej jednak, zastąpić je zdrowszymi węglowodanami, czyli brązowym ryżem lub kaszą gryczaną. Mięsa oraz ryby przyprawmy najlepiej świeżymi ziołami oraz upieczmy w piekarniku, nie zapominajmy o dodatkach w postaci gotowanych warzyw lub popularnych surówek ze świeżych warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszajmy z jogurtem naturalnym i mniejszą ilością majonezu, aniżeli tylko z majonezem. Ograniczmy spożycie słodkich napojów gazowanych, czy dosładzanych soków z koncentratu, na rzecz wody z dodatkiem pomarańczy, limonki, liśćmi mięty, czy domowego kompotu z suszu lub soku owocowego do rozcieńczania z wodą.
Oto trzy proste przepisy na święta Bożego Narodzenia, które podpowiedzą nam co (jak) ugotować na święta Bożego Narodzenia, aby w zdrowy sposób ograniczyć spożywanie kalorii.
Ryba po grecku
Składniki:
Dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ugotować na parze lub usmażyć bez tłuszczu (można również upiec lub ugrillować). Cebulę i pora posiekać, zeszklić na oleju, następnie dodać starte warzywa. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i ziarenka pieprzu. Zagotować. Odlać część wywaru i wymieszać z koncentratem, następnie dodać do bulionu, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos układać na rybie, a całość udekorować natką pietruszki.
Wartość energetyczna całości ok. 1300 kcal
Sałatka śledziowa
Składniki:
Matiasy wymoczyć w wodzie przez całą noc, kolejnego dnia pokroić w kostkę. Pokroić też buraki, jabłko i ogórki. Cebulę posiekać i przelać wrzątkiem. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy, śmietanę i jogurt naturalny. Całość udekorować koperkiem.
Wartość energetyczna całości ok. 1400 kcal
Danie głównie – Pulpety wołowe
Pulpety
Z podanych składników uformować pulpety i ugotować w wodzie lub na parze.
Sos koperkowy
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać sól i pieprz, następnie mleko i zagotować. Dodać koperek, gałkę muszkatołową i zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Do tego ugotować 150g ziemniaków i zrobić surówkę z marchewki (100g), jabłka (50g), soku z cytryny i łyżeczki oleju lnianego.
Wartość energetyczna jednej porcji ok. 500 kcal
Mało kto, w tym szczególnym okresie świątecznym, decyduje się na odejście od tradycji. Pamiętajmy jednak, że często proste tricki mogą „odchudzić” nieco ulubiane przysmaki. Wprowadzając do menu pewne zmiany sprawiamy, że nadal smaczne dania świąteczne przyczynią się do lepszego samopoczucia, a nawet zdrowia naszych najbliższych.
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra