21 sierpnia 2023

3 rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut

Chcesz zrobić obiad w mniej niż 30 minut? Zupa do doskonałe rozwiązanie. To szybkie, pożywne, ale i zdrowe danie. Do tego idealne na rozgrzanie się w chłodne popołudnia czy wieczory. Wypróbuj 3 poniższe rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut i zakochaj się w tym sycącym posiłku. Sprawdź nasze propozycje o różnej kaloryczności i wybierz swoją ulubioną opcję.

 

  1. Zupa z boczniaków – 156 kcal

Składniki:

  • 1 średnia sztuka marchwi
  • 2 sztuki boczniaka ostrygowatego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki wody
  • 1 szklanka pomidorów w puszce
  • przyprawy: papryka ostra w proszku, papryka słodka w proszku, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczyszczone boczniaki pokrój w paski. Czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Po chwili dodaj przygotowaną marchew i boczniaki. Smaż wszystko kilka minut, a następnie dodaj wodę i gotuj kolejne kilka minut. Do garnka z zupą wlej pomidory z puszki a także przyprawy. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 6,8 g
  • Tłuszcze – 5,9 g
  • Węglowodany – 27,8 g

 2. Zupa z cieciorką, pomidorami i szpinakiem – 180 kcal (danie dobre dla cukrzyków)

Składniki:

  • 1/3 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • przyprawy: kurkuma mielona, papryka chilli w proszku, papryka słodka w proszku, sól (do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 garść świeżego szpinaku

 

Wykonanie:

Na gorącej patelni zeszklij na oleju cebulę, czosnek i przyprawy. Dodaj ciecierzycę, bulion warzywny, pomidora oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Całość zmiksuj (opcjonalnie). Na koniec dorzuć świeży szpinak.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 7,6
  • Tłuszcze – 7,2 g
  • Węglowodany – 25,9 g

 

3) Zupa marchewkowo-imbirowa – 267 kcal

 

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • świeży imbir (do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 2 sztuki selera naciowego
  • 2 szklanki wody
  • przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól (do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka liści pietruszki
  • 2 kromki chleba żytniego razowego

 

Wykonanie:

Cebulę i imbir obierz, a następnie drobno pokrój. W garnku rozgrzej olej i umieść w nim pokrojone składniki. Do podduszonej cebuli z imbirem dodaj pokrojone wcześniej drobno marchew i seler. Zalej wodą i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Przed podaniem dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i posyp pietruszką. Podawaj z chlebem żytnim razowym.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 8,3 g
  • Tłuszcze – 7,2 g
  • Węglowodany – 55,4 g

 

3 rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut? Nic prostszego!

Nowości, oferty first minute
zapisz się do newslettera

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Twój formularz został pomyślnie wysłany

Wymagana zgoda
Dołącz do nas