Dieta lekkostrawna to przede wszystkim odżywianie mające na celu nieobciążanie układu pokarmowego. Nazywana jest ona również dietą leczniczą, ponieważ jest zalecana w przypadku różnych schorzeń. Ma ona pozytywny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Jakie są wskazania do jej stosowania? Jak wybrać produkty? Podpowiadamy!
Dieta lekkostrawna pokrywa zapotrzebowanie kaloryczne człowieka, a przy tym uwzględnia jego stan zdrowia. Jej zadaniem jest odciążenie układu trawiennego, dzięki któremu organizm będzie mógł poświęcić więcej energii na regenerację lub walkę ze schorzeniami. W tym celu posiłki przygotowuje się tak, żeby organizm mógł je łatwo przyswoić. W diecie lekkostrawnej unika się niektórych produktów: tłuszczy, produktów smażonych, wzdymających oraz ostrych przypraw.
Lekkostrawne menu zaleca się przede wszystkim osobom starszym, ponieważ ich układ pokarmowy nie toleruje dobrze wszystkich dań. Dieta lekkostrawna (menu) rekomenduje się osobom, które borykają się z problemami trawiennymi np. wzdęciami, gazami czy biegunkami. Powinna ona także być stosowana w okresie pooperacyjnym, a szczególnie jeśli operacja dotyczyła narządów układu pokarmowego. Dietę lekkostrawną powinny także stosować osoby zmagające się z nowotworem, ponieważ ułatwi im ona utrzymanie stałej masy ciała, a przy tym pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Stosowanie produktów z diety lekkostrawnej zaleca się także w przypadku przeziębienia, infekcji czy grypy.
Produkty dozwolone na diecie lekkostrawnej to:
Oto trzy przykładowe menu diety lekkostrawnej:
1.
2.
Dieta lekkostrawna – menu 3:
Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra
Twój formularz został pomyślnie wysłany