Dieta lekkostrawna to przede wszystkim odżywianie mające na celu nieobciążanie układu pokarmowego. Nazywana jest ona również dietą leczniczą, ponieważ jest zalecana w przypadku różnych schorzeń. Ma ona pozytywny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Jakie są wskazania do jej stosowania? Jak wybrać produkty? Podpowiadamy!
Na czym polega dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna pokrywa zapotrzebowanie kaloryczne człowieka, a przy tym uwzględnia jego stan zdrowia. Jej zadaniem jest odciążenie układu trawiennego, dzięki któremu organizm będzie mógł poświęcić więcej energii na regenerację lub walkę ze schorzeniami. W tym celu posiłki przygotowuje się tak, żeby organizm mógł je łatwo przyswoić. W diecie lekkostrawnej unika się niektórych produktów: tłuszczy, produktów smażonych, wzdymających oraz ostrych przypraw.
Dieta lekkostrawna – wskazania
Lekkostrawne menu zaleca się przede wszystkim osobom starszym, ponieważ ich układ pokarmowy nie toleruje dobrze wszystkich dań. Dieta lekkostrawna (menu) rekomenduje się osobom, które borykają się z problemami trawiennymi np. wzdęciami, gazami czy biegunkami. Powinna ona także być stosowana w okresie pooperacyjnym, a szczególnie jeśli operacja dotyczyła narządów układu pokarmowego. Dietę lekkostrawną powinny także stosować osoby zmagające się z nowotworem, ponieważ ułatwi im ona utrzymanie stałej masy ciała, a przy tym pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Stosowanie produktów z diety lekkostrawnej zaleca się także w przypadku przeziębienia, infekcji czy grypy.
Dieta lekkostrawna – produkty
Produkty dozwolone na diecie lekkostrawnej to:
- produkty zbożowe- biały ryż, drobne makarony, jasne pieczywo, drobne kasze
- mleko i produkty mleczne, jeśli dana osoba nie cierpi na nietolerancję laktozy- jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko
- jaja na miękko, w formie jajecznicy i omletu
- chude mięso, wędliny i ryby np. wołowina, kurczak, pstrąg, flądra
- tłuszcze- masło, oleje roślinne
- gotowane lub przetarte warzywa- ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, fasolka szparagowa, kabaczek
- surowe warzywa- sałata, cykoria, pomidor bez skórki
- owoce bez skórki i pestek- jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, przetarte jagody
- desery- musy, kisiele, galaretki z dozwolonych owoców
- napoje- woda, rozcieńczone soki i kompoty z dozwolonych owoców
Produkty niezalecane:
- jaja ugotowane na twardo oraz smażone
- tłuste mięsa, wędliny i ryby np. dziczyzna, łosoś, kiełbasa
- warzywa – rośliny strączkowe, cebula, czosnek, kapusta
- owoce- wszystkie niewymienione wyżej
- ostre przyprawy
- desery – torty, ciężkie kremy
- napoje – alkohol, napoje gazowane, słodkie soki
Jak wygląda dzienny jadłospis?
Oto trzy przykładowe menu diety lekkostrawnej:
1.
- Śniadanie – kajzerka z masłem, sałatą, chudą wędliną i pomidorem bez skórki
- 2 śniadanie – kisiel jabłkowy z dodatkiem cynamonu
- Obiad – kurczak gotowany na parze, ugotowane ziemniaki posypane koperkiem, gotowane młode marchewki
- Podwieczorek – jogurt naturalny
- Kolacja – zupa krem z dyni
2.
- Śniadanie – jajecznica na maśle
- 2 śniadanie – kajzerka z twarożkiem
- Obiad – pulpety w sosie pomidorowym podawane z ryżem
- Podwieczorek – koktajl z przetartych jagód
- Kolacja – jogurtowe placuszki z jabłkiem i cynamonem
Dieta lekkostrawna – menu 3:
- śniadanie – jaglanka z pomarańczą
- 2 śniadanie – kilka ciasteczek owsianych
- Obiad – pstrąg i warzywa gotowane na parze
- Podwieczorek – sok warzywny z dozwolonych warzyw
- Kolacja – kajzerka z jajkiem na miękko