21 sierpnia 2023

Aby trening był efektywny, a jednocześnie nie wywołał problemów trawiennych, warto jest zainteresować się tym, jak i kiedy i co jeść przed treningiem. Każdy pokarm zawiera bowiem określone składniki odżywcze, które dostarczają organizmowi energii danego typu i ilości. Najlepiej więc to co jemy przed treningiem dopasować do tego, jak trenujemy.

Podstawową zasadą zapewniającą wykorzystanie maksimum wartości odżywczych oraz pozwalającą uniknąć problemów trawiennych jest czas względem treningu, w którym należy spożyć posiłek. Najlepiej zjeść coś około 3-4 godziny przed treningiem, niezależnie od jego charakteru. Im bardziej wysiłkowy jest trening, tym więcej węglowodanów powinno znaleźć się w posiłku przed. W niektórych sytuacjach (zależnych od intensywności treningu, ale i preferencji danego organizmu) można też przekąsić jeszcze jakieś węglowodany na 1-2 godziny przed aktywnością. Dzięki temu organizm otrzyma pewnego rodzaju bombę energetyczną i trening będzie bardziej efektywny.

Poza węglowodanami, niezbędne jest by w posiłku przed treningiem znalazły się pozostałe składniki odżywcze, czyli białko i tłuszcz. Dzięki nim organizm otrzyma kompleksowe paliwo do wydatkowania. Zależnie od preferencji danej osoby (albo wyznawanych zasad), można ograniczyć ilość tłuszczów w tym posiłku, ponieważ słyną one ze spowalniającego wpływu na tempo metabolizmu.

I ostatnia zasada. Węglowodany, tłuszcze i białka, węglowodanom, tłuszczom i białkom nierówne. Dlatego poza tym, kiedy i w jakiej ilości, konieczne jest zwrócenie też uwagi na to, z jakiego źródła. Zupełnie inny efekt da przekąszenie batona przed treningiem, a inny zjedzenie miski sałatki owocowej. To są zupełnie różnej wartości węglowodany. Wiadomo nie od dziś, że im bardziej naturalne i mniej przetworzone jedzenie, tym lepiej. Dlatego zwróćmy uwagę na jakość pokarmu również pod kątem diety dostosowanej do treningu fizycznego. Zatem co jeść przed treningiem?

 

Dla zainteresowanych wprowadzeniem w życie zdrowego i wartościowego jedzenia, poniżej przykładowy przepis na w pełni zbilansowany i bogaty energetycznie posiłek. Sprawdzi się on zarówno jako danie przed treningiem, które dostarczy potrzebnej energii do wydatkowania, jak i po prostu jako zdrowe śniadanie, bez względu na to, przez kogo jedzone.

Owsianka z owocami

Owsianka idealnym pomysłem na to, co jeść przed treningiem? Jak najbardziej! Płatki owsiane są niezmiernie wartościowym składnikiem naszej diety. 50 g suchych płatków zawiera 30-33 g węglowodanów, 3,5 g tłuszczów oraz 7-8 g białka. Dodatkowo jest to bogate źródłem błonnika, usprawniającego procesy trawienne, witamin z grupy B i minerałów. Z całą pewnością można je więc zaliczyć do pokarmu zbilansowanego i kompleksowego. Ich ogromnym plusem jest też to, że świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Poniższy przepis dotyczy ilości optymalnej dla jednej osoby:

  • 0,5 szklanki suchych płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • jeden niewielki banan
  • garść borówek
  • mała garść orzechów laskowych
  • miód

Zagotuj mleko w garnku. Następnie wsyp płatki owsiane i gotuj od czasu do czasu mieszając, aż płatki zmiękną, a owsianka trochę zgęstnieje. Przełóż owsiankę do miski i poczekaj, aż trochę przestygnie. Dodaj pokrojonego w plasterki banana, borówki i orzechy. Wymieszaj. Wszystko polej miodem (ilość dobierz do swoich preferencji smakowych). I na koniec: smacznego!

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

form.successMessage

Wymagana zgoda
Dołącz do nas