22 marca 2018

Jak malowane – kolorowe lub we wzorki, z szablonu lub od serca i namalowane ręcznie – tyle pisanek, ile mamy pomysłów. Święta Wielkanocne nieodzownie łączą się z tradycją malowania jajek, szczególnie lubianą przez najmłodszych. Skąd wziął się zwyczaj zdobienia jaj? Jak przygotować tradycyjny Koszyczek Wielkanocny i co na pewno nie powinno się w nim pojawić?

Na ziemiach polskich pierwsze pisanki datuje się na X wiek. Dopiero w procesie chrystianizacji kraju malowane jajka włączyły się w symbolikę Świąt Wielkanocnych, od tej pory oznaczając odradzające się życie.

Niegdyś zdobione jaja były niemalże dziełami sztuki, bardzo precyzyjnie malowane woskiem np. za pomocą igły lub słomki, czy to w formie wydmuszek czy kraszanek – ich stworzenie było wielogodzinną i żmudną pracą. Z czasem przyjęły formę szybką do wykonania – z pomocą przyszły sztuczne barwniki. Niczym w sklepie z zabawkami – było kolorowo, niekoniecznie zdrowo czy estetycznie. Na szczęście następuje wielki powrót do tradycyjnych form zdobienia jajek z wykorzystaniem naturalnych możliwości, jakie nam daje przyroda. To także świetna forma zabawy dla dzieci i przekazania towarzyszących tej świątecznej atmosferze wartości.

By zabarwić jajka w naturalny sposób, należy je gotować w roztworze z konkretnych składników.

  • Kolor czerwony, pomarańczowy, ceglany, bordowy – uzyskamy dzięki łupinom z czerwonej cebuli
  • Kolor brązowy – nada mocny wywar z herbaty lub mielonej kawy
  • Kolor niebieski i fioletowy – z pomocą przyjdą jagody, owoce czarnego bzu, czerwona kapusta czy borówka amerykańska
  • Kolor żółty – nadadzą kurkuma, curry, rumianek lub żółta cebula
  • Kolor pomarańczowy – dynia, marchew lub krótsza sesja w łupinach z cebuli
  • Kolor różowy do czerwonego – żurawina i sok z buraków
  • Kolor zielony – uzyskamy dzięki szpinakowi, korze brzozy, pokrzywie, szczypiorowi czy trawie
  • Kolor czarny – przyniosą szyszki olch

Dla wzmocnienia koloru można do roztworu dodać również niewielką ilość octu. Woda powinna być lekko osolona, a jajka najlepiej dobierać w jasnym odcieniu.

A co oprócz nich powinno znaleźć się w Koszyczku Wielkanocnym? Dawniej księża odwiedzali domostwa i święcili suto zaprawiane stoły . By uprościć tradycję – przeniesiono ją do kościołów, a potrawy – symbolicznie do koszyczka. Symboliczne stały się też potrawy, każda z nich nabrała znaczenia o wymiarze religijnym. Zależnie od regionu produkty mogą się różnić, ale na ogół tradycyjny Koszyczek Wielkanocny zawiera ten sam lub zbliżony zestaw produktów. Są nimi chleb, który oznacza ciało Chrystusa, baranek – oznaczający zwycięstwo życia nad śmiercią, wędliny symbolizujące dostatek, sól – oczyszczenie, a chrzan – fizyczną siłę.

Do Koszyczka Wielkanocnego wkradają się także przedmioty, które znaleźć się tam nie powinny, kłócąc się z tradycją chrześcijańską. Częstą praktyką jest wrzucanie czekoladowego króliczka – symbolu świeckiego, nie mającego nic wspólnego z chrześcijaństwem. Podobnie rzecz ma się z alkoholem, który w żadnej postaci nie powinien pojawiać się w koszyczku.

Mając koszyczek wypełniony po brzegi symbolicznymi potrawami warto zastanowić się jak go przyozdobić. Zwyczajowo stosuje się do przyozdabiania koszyczka kolorowe wstążki, bukszpan i białą chusteczkę – wszystko w delikatnym, nie przesadzonym wymiarze.

Nie pozostaje nic innego, jak razem z dziećmi zasiąść do wspólnego stołu i wspólnie zadbać o wystrój wielkanocnego koszyczka.

Dbasz o tradycję, chcesz zapewnić rodzinie miłe wspomnienia, a dzieciom ogrom zabaw – spędź Święta Wielkanocne w Primavera Jastrzębia Góra lub zaplanuj już teraz wyjazd na Święta Bożego Narodzenia!

Nowości, oferty first minute
zapisz się do newslettera

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Twój formularz został pomyślnie wysłany

Wymagana zgoda
Dołącz do nas