21 sierpnia 2023

Święta tuż-tuż, więc najwyższa pora dokładanie zaplanować potrawy wielkanocne, które pojawią się na naszym stole. Nasze dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne pomogą przygotować kompletną listę zakupów, a my ograniczymy wizyty w sklepach spożywczych do minimum. Dla tych, którzy dbają o formę i chcą bardziej dietetyczne potrawy wielkanocne, mamy fit przepisy na obiad, przystawki oraz wielkanocny Mazurek! Żurek natomiast…niech pozostanie tradycyjny – na zakwasie, z przepisu babci 😉

Przepisy na potrawy wielkanocne mają podane receptury oraz kaloryczność dla jednej porcji (oprócz przepisu na Mazurka).

 

Potrawy wielkanocne: przystawki

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i orzech włoskim (400 kcal / porcja)

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 100 g buraka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 g musztardy
  • 10 g nasion słonecznika
  • 10 g orzechów włoskich
  • 30 g komosy ryżowej

Wykonanie:

Buraka zawinąć w folię i zapiec w piekarniku. Komosę ryżową ugotować. Szpinak umyć, buraka pokroić na plastry, wymieszać szpinak, komosę, dodać sos (z oliwy, musztardy soku z cytryny i miodu), prażony słonecznik i orzechy. W razie potrzeby doprawić do smaku.

 

Jaja faszerowane tuńczykiem (240 kcal / porcja)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 70 g papryki czerwonej
  • natka pietruszki
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym

Wykonanie:

Jaja ugotować, pietruszkę posiekać, a paprykę zetrzeć na tarce. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka, wymieszać z tuńczykiem, pietruszką, papryką i przyprawami do smaku. Białka jaj nadziewać tak przygotowanym farszem.

 

Fit przepisy na Święta Wielkanocne: obiad

Zupa krem z brokułów (300 kcal / porcja)

Składniki:

  • 300 g brokułów
  • 100 g ziemniaków
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany, pieprz, sól
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 5 g nasion słonecznika

Wykonanie:

Brokuły i ziemniaki ugotować z bulionie do miękkości. Następnie doprawić do smaku, zmiksować. Dodać jogurt, oliwę i prażone nasiona słonecznika.

Potrawy wielkanocne – bigos dietetyczny (300 kcal / porcja)

Składniki:

  • 200 g białej kapusty
  • Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 50 g cebuli
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 5 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pomidorów
  • 10 g śliwek suszonych
  • 50 g grzybów suszonych


Wykonanie:

Kapustkę poszatkować drobno, zalać wodą i zagotować, następnie dodać przyprawy. Na oleju zeszklić cebulę, dodać kapustę kiszoną i podsmażyć chwilę. Dodać do gotującej się kapusty, koncentrat, pokrojone pomidory i śliwki suszone. Następnie dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone w gorącej wodzie). Całość dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dodawać wodę.

Schab pieczony z kolorowym kaszotto (450 kcal / porcja) 

Składniki:

  • 125 g brokułów
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 15 g kukurydzy konserwowej
  • 20 g marchewki
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 60 g pomidora
  • 75 g schabu surowego
  • sól i pieprz

Wykonanie: 

Marchew pokroić w plastry, brokuła podzielić na różyczki. Marchew wrzucić do garnka razem z kaszą i zalać wodą. Gotować około 15 minut, pod koniec dodać brokuł i kukurydzę, gotować jeszcze 5-10 minut i doprawić. Schab ułożyć na foli aluminiowej, skropić olejem, doprawić i obłożyć plastrami pomidora. Zawinąć folię i piec mięso około 40 minut w żaroodpornym naczyniu z wodą na dnie. Gdy mięso będzie gotowe, wyłożyć warzywną kaszę na talerz i podawać z mięsem.

 

Polędwica wołowa z ziemniakami i burakami (400 kcal / porcja)

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej – przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami
  • 150 g ziemniaków
  • 200 g buraków

Wykonanie:

Polędwicę wołową upiec – może być pieczona w żaroodpornym naczyniu lub w rękawie, dzięki czemu mięso będzie soczyste (180 stopni, ok. 20 min – w zależności od preferencji wysmażenia). Buraki upiec w folii, następnie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki i łyżkę oliwy z oliwek. Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Potrawy wielkanocne: deser

Mazurek (składniki na całe ciasto, porcja ok. 280 kcal)

Składniki:

  • 250 g mąka orkiszowa
  • 160 g olej kokosowy (tłoczony na zimno)
  • 4 łyżki syrop klonowy
  • szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Krem orzechowy:

  • 200 g gładkie masło orzechowe
  • 5 łyżek syrop klonowy
  • 1 łyżka sok z cytryny

Dekoracja na wierzch:

  • suszone morele/suszona żurawina
  • płatki migdałowe
  • gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Spód mazurka

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej kokosowy (twardy) i miksuj około minuty, aż do czasu powstania kruszonki

2. Dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksuj dalej aż składniki się połączą w jednolitą masę. W razie potrzeby możesz skropić ciasto niewielką ilością zimnej wody. Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce.

3. Włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeśli będzie się kruszyć, ogrzej je w dłoniach i zlep. Rozwałkowane ciasto przenieś na prostokątną formę (o wymiarach 20 x 30 cm), odklej górną warstwę papieru. Uformuj brzegi w wałeczki.

4. Ciasto piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Zanim nałożysz krem schłodź ciasto całkowicie.

Krem orzechowy:

1. Wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmaruj je równomiernie na spodzie mazurka

Udekoruj mazurka roztopioną czekoladą, owocami suszonymi, płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto najlepiej przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Mamy nadzieję, że nasze dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne przypadły Wam do gustu i zdecydujecie się z nich skorzystać. Na naszym blogu znajdziecie więcej fit inspiracji na posiłki – tutaj.

Życzymy Wam dobrego zdrowia, przyjemnego odpoczynku i dużo spokoju oraz oczywiście… SMACZNEGO!

Nowości, oferty first minute
zapisz się do newslettera

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Twój formularz został pomyślnie wysłany

Wymagana zgoda
Dołącz do nas