Dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne
Dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne
Święta tuż-tuż, więc najwyższa pora dokładanie zaplanować potrawy wielkanocne, które pojawią się na naszym stole. Nasze dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne pomogą przygotować kompletną listę zakupów, a my ograniczymy wizyty w sklepach spożywczych do minimum. Dla tych, którzy dbają o formę i chcą bardziej dietetyczne potrawy wielkanocne, mamy fit przepisy na obiad, przystawki oraz wielkanocny Mazurek! Żurek natomiast…niech pozostanie tradycyjny – na zakwasie, z przepisu babci 😉
Przepisy na potrawy wielkanocne mają podane receptury oraz kaloryczność dla jednej porcji (oprócz przepisu na Mazurka).
Potrawy wielkanocne: przystawki
Sałatka ze szpinakiem, burakiem i orzech włoskim (400 kcal / porcja)
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 100 g buraka
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g miodu
- łyżka soku z cytryny
- 5 g musztardy
- 10 g nasion słonecznika
- 10 g orzechów włoskich
- 30 g komosy ryżowej
Wykonanie:
Buraka zawinąć w folię i zapiec w piekarniku. Komosę ryżową ugotować. Szpinak umyć, buraka pokroić na plastry, wymieszać szpinak, komosę, dodać sos (z oliwy, musztardy soku z cytryny i miodu), prażony słonecznik i orzechy. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Jaja faszerowane tuńczykiem (240 kcal / porcja)
Składniki:
- 2 jaja
- 70 g papryki czerwonej
- natka pietruszki
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
Wykonanie:
Jaja ugotować, pietruszkę posiekać, a paprykę zetrzeć na tarce. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka, wymieszać z tuńczykiem, pietruszką, papryką i przyprawami do smaku. Białka jaj nadziewać tak przygotowanym farszem.
Fit przepisy na Święta Wielkanocne: obiad
Zupa krem z brokułów (300 kcal / porcja)
Składniki:
- 300 g brokułów
- 100 g ziemniaków
- 300 ml bulionu warzywnego
- 50 g jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany, pieprz, sól
- 5 g oliwy z oliwek
- 5 g nasion słonecznika
Wykonanie:
Brokuły i ziemniaki ugotować z bulionie do miękkości. Następnie doprawić do smaku, zmiksować. Dodać jogurt, oliwę i prażone nasiona słonecznika.
Potrawy wielkanocne – bigos dietetyczny (300 kcal / porcja)
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
- 5 g oleju rzepakowego
- 50 g cebuli
- 100 g kapusty kiszonej
- 5 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pomidorów
- 10 g śliwek suszonych
- 50 g grzybów suszonych
Wykonanie:
Kapustkę poszatkować drobno, zalać wodą i zagotować, następnie dodać przyprawy. Na oleju zeszklić cebulę, dodać kapustę kiszoną i podsmażyć chwilę. Dodać do gotującej się kapusty, koncentrat, pokrojone pomidory i śliwki suszone. Następnie dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone w gorącej wodzie). Całość dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dodawać wodę.
Schab pieczony z kolorowym kaszotto (450 kcal / porcja)
Składniki:
- 125 g brokułów
- 50 g kaszy gryczanej
- 15 g kukurydzy konserwowej
- 20 g marchewki
- 10 ml oleju rzepakowego
- 60 g pomidora
- 75 g schabu surowego
- sól i pieprz
Wykonanie:
Marchew pokroić w plastry, brokuła podzielić na różyczki. Marchew wrzucić do garnka razem z kaszą i zalać wodą. Gotować około 15 minut, pod koniec dodać brokuł i kukurydzę, gotować jeszcze 5-10 minut i doprawić. Schab ułożyć na foli aluminiowej, skropić olejem, doprawić i obłożyć plastrami pomidora. Zawinąć folię i piec mięso około 40 minut w żaroodpornym naczyniu z wodą na dnie. Gdy mięso będzie gotowe, wyłożyć warzywną kaszę na talerz i podawać z mięsem.
Polędwica wołowa z ziemniakami i burakami (400 kcal / porcja)
Składniki:
- 100 g polędwicy wołowej – przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami
- 150 g ziemniaków
- 200 g buraków
Wykonanie:
Polędwicę wołową upiec – może być pieczona w żaroodpornym naczyniu lub w rękawie, dzięki czemu mięso będzie soczyste (180 stopni, ok. 20 min – w zależności od preferencji wysmażenia). Buraki upiec w folii, następnie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki i łyżkę oliwy z oliwek. Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Potrawy wielkanocne: deser
Mazurek (składniki na całe ciasto, porcja ok. 280 kcal)
Składniki:
- 250 g mąka orkiszowa
- 160 g olej kokosowy (tłoczony na zimno)
- 4 łyżki syrop klonowy
- szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- kilka łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Krem orzechowy:
- 200 g gładkie masło orzechowe
- 5 łyżek syrop klonowy
- 1 łyżka sok z cytryny
Dekoracja na wierzch:
- suszone morele/suszona żurawina
- płatki migdałowe
- gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Spód mazurka
1. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej kokosowy (twardy) i miksuj około minuty, aż do czasu powstania kruszonki
2. Dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksuj dalej aż składniki się połączą w jednolitą masę. W razie potrzeby możesz skropić ciasto niewielką ilością zimnej wody. Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce.
3. Włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeśli będzie się kruszyć, ogrzej je w dłoniach i zlep. Rozwałkowane ciasto przenieś na prostokątną formę (o wymiarach 20 x 30 cm), odklej górną warstwę papieru. Uformuj brzegi w wałeczki.
4. Ciasto piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Zanim nałożysz krem schłodź ciasto całkowicie.
Krem orzechowy:
1. Wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmaruj je równomiernie na spodzie mazurka
Udekoruj mazurka roztopioną czekoladą, owocami suszonymi, płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto najlepiej przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.