22 marca 2018

Jak malowane – kolorowe lub we wzorki, z szablonu lub od serca i namalowane ręcznie – tyle pisanek, ile mamy pomysłów. Święta Wielkanocne nieodzownie łączą się z tradycją malowania jajek, szczególnie lubianą przez najmłodszych. Skąd wziął się zwyczaj zdobienia jaj? Jak przygotować tradycyjny Koszyczek Wielkanocny i co na pewno nie powinno się w nim pojawić?

Na ziemiach polskich pierwsze pisanki datuje się na X wiek. Dopiero w procesie chrystianizacji kraju malowane jajka włączyły się w symbolikę Świąt Wielkanocnych, od tej pory oznaczając odradzające się życie.

Niegdyś zdobione jaja były niemalże dziełami sztuki, bardzo precyzyjnie malowane woskiem np. za pomocą igły lub słomki, czy to w formie wydmuszek czy kraszanek – ich stworzenie było wielogodzinną i żmudną pracą. Z czasem przyjęły formę szybką do wykonania – z pomocą przyszły sztuczne barwniki. Niczym w sklepie z zabawkami – było kolorowo, niekoniecznie zdrowo czy estetycznie. Na szczęście następuje wielki powrót do tradycyjnych form zdobienia jajek z wykorzystaniem naturalnych możliwości, jakie nam daje przyroda. To także świetna forma zabawy dla dzieci i przekazania towarzyszących tej świątecznej atmosferze wartości.

By zabarwić jajka w naturalny sposób, należy je gotować w roztworze z konkretnych składników.

  • Kolor czerwony, pomarańczowy, ceglany, bordowy – uzyskamy dzięki łupinom z czerwonej cebuli
  • Kolor brązowy – nada mocny wywar z herbaty lub mielonej kawy
  • Kolor niebieski i fioletowy – z pomocą przyjdą jagody, owoce czarnego bzu, czerwona kapusta czy borówka amerykańska
  • Kolor żółty – nadadzą kurkuma, curry, rumianek lub żółta cebula
  • Kolor pomarańczowy – dynia, marchew lub krótsza sesja w łupinach z cebuli
  • Kolor różowy do czerwonego – żurawina i sok z buraków
  • Kolor zielony – uzyskamy dzięki szpinakowi, korze brzozy, pokrzywie, szczypiorowi czy trawie
  • Kolor czarny – przyniosą szyszki olch

Dla wzmocnienia koloru można do roztworu dodać również niewielką ilość octu. Woda powinna być lekko osolona, a jajka najlepiej dobierać w jasnym odcieniu.

A co oprócz nich powinno znaleźć się w Koszyczku Wielkanocnym? Dawniej księża odwiedzali domostwa i święcili suto zaprawiane stoły . By uprościć tradycję – przeniesiono ją do kościołów, a potrawy – symbolicznie do koszyczka. Symboliczne stały się też potrawy, każda z nich nabrała znaczenia o wymiarze religijnym. Zależnie od regionu produkty mogą się różnić, ale na ogół tradycyjny Koszyczek Wielkanocny zawiera ten sam lub zbliżony zestaw produktów. Są nimi chleb, który oznacza ciało Chrystusa, baranek – oznaczający zwycięstwo życia nad śmiercią, wędliny symbolizujące dostatek, sól – oczyszczenie, a chrzan – fizyczną siłę.

Do Koszyczka Wielkanocnego wkradają się także przedmioty, które znaleźć się tam nie powinny, kłócąc się z tradycją chrześcijańską. Częstą praktyką jest wrzucanie czekoladowego króliczka – symbolu świeckiego, nie mającego nic wspólnego z chrześcijaństwem. Podobnie rzecz ma się z alkoholem, który w żadnej postaci nie powinien pojawiać się w koszyczku.

Mając koszyczek wypełniony po brzegi symbolicznymi potrawami warto zastanowić się jak go przyozdobić. Zwyczajowo stosuje się do przyozdabiania koszyczka kolorowe wstążki, bukszpan i białą chusteczkę – wszystko w delikatnym, nie przesadzonym wymiarze.

Nie pozostaje nic innego, jak razem z dziećmi zasiąść do wspólnego stołu i wspólnie zadbać o wystrój wielkanocnego koszyczka.

Dbasz o tradycję, chcesz zapewnić rodzinie miłe wspomnienia, a dzieciom ogrom zabaw – spędź Święta Wielkanocne w Primavera Jastrzębia Góra lub zaplanuj już teraz wyjazd na Święta Bożego Narodzenia!

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas