EN
zadzwoń
rezerwuj
messenger

PROZDROWOTNA DIETA ROŚLINNA

Naszym celem było opracowanie programu odżywiania roślinnego pomocnego w leczeniu wielu poważnych schorzeń a także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych w tym nawet raka. Dzięki zredukowanej do minimum ilości tłuszczów, eliminacji z diety produktów zwierzęcych i odzwierzęcych ( produktów mlecznych) dieta ma prozdrowotny wpływ na nasz organizm, wspomaga leczenie, odżywia nas od wewnątrz, dodaje energii i uczy zdrowych nawyków żywieniowych, po to abyśmy mogli cieszyć się życiem w zdrowiu jak najdłużej.
Rozsmakuj się w kompozycjach, które przywrócą Ci zdrowie!

PRZEPIS NA TWOJE ZDROWIE

Dieta zdrowotna w Primaverze opiera się przede wszystkim na spożywaniu produktów roślinnych. Serwowana jest na bufecie, wszystkie dania podajemy zarówno w wersji wegetariańskiej, wegańskiej. Z myślą o osobach, które nie spożywają produktów zawierających gluten, wprowadziliśmy również dania, które w naturze nie zawierają tego składnika*. Zapraszamy w kulinarną podróż smaków kuchni roślinnej, podczas której każdy może skomponować ulubione posiłki. Aby ułatwić Tobie wybory przy każdym posiłku znajdziesz oznaczenia charakteryzujące dany posiłek – odpowiedni dla diabetyków, stworzony z produktów o właściwościach antynowotworowych a może naturalnie bezglutenowy. W naszych posiłkach używamy również Primafood, które również mają swoje oznaczenie na bufetach.

Śniadanie

Na naszym bufecie każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i zdrowego. Nietypowe połaczenia smaków sprawią, że nawet najbardziej oporni polubią smak naszych owsianek, past kanapkowych oraz koktajli. Wiele podstawowych produktów przygotowujemy sami – napoje roślinne, tortille oraz twarożki wegańskie. Dzięki temu mamy pewność co do ich składu. Nie zabraknie oczywiście świeżych warzyw i owoców, szczególnie sezonowych.

Obiad

Dokładamy wszelkich starań, aby nasze dania roślinne dorównywały potrawom z najwyższej półki. Pragniemy pokazać, że tradycyjne dania mięsne można przygotować w wersji zarówno wegetariańskiej jak i wegańskiej, a dobór odpowiednich produktów może stworzyć danie naturalnie bezglutenowe. A fani ryb, znajdą je na naszym bufecie dwa razy w tygodniu. To jakie danie wybierzesz zależy od Ciebie, a my podpowiemy jakich oznaczeń powinieneś szukać na naszym bufecie.

Kolacja

Wymyślenie smacznego i zdrowego posiłku na kolację to nie lada wyzwanie, zwłaszcza gdy wykluczamy produkty pochodzenia zwierzęcego. Na zimno czy na ciepło? Kanapka, sałatka a może zupa? Dla osób z większym apetytem – zapraszamy zawsze na wieczorne główne danie. A to wszystko ze składników pochodzenia roślinnego.

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”

Dieta roślinna wspomaga leczenie

x

SPOŻYWANIE MIĘSA

Mięso jest dla nas niebezpieczne! Wraz z pokarmem wprowadzamy do organizmu pewną ilość rozpuszczalnych substancji toksycznych pochodzących ze środowiska. Są one szkodliwe, kiedy je wdychamy, a co dopiero kiedy je spożywamy. Jedząc mięso mamy do czynienia z taką właśnie sytuacją.  Szkodliwe substancje opadają z atmosfery na ziemię, czyli też na trawę, którą żywią się zwierzęta hodowlane. Toksyny przedostają się do ich organizmu i odkładają w tłuszczu, by w końcu wylądować na naszych talerzach. Zjedzone wraz z mięsem gromadzą się w ludzkiej tkance tłuszczowej i tam pozostają bardzo długo, narażając nas na długotrwałe działanie toksyczne.

więcej
x

DLACZEGO DIETA ROŚLINNA?

Obecnie spożywamy więcej pożywienia niż potrzebujemy do życia, zwłaszcza za dużo mięsa. Żywność bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jest główną przyczyną wzrostu zachorowań na schorzenia wywoływane nadmiarem jedzenia, takie jak np. : choroby serca, rak czy cukrzyca. Otyłość jest również rezultatem źle zbilansowanej, hiperkalorycznej diety, ubogiej w produkty roślinne oraz braku aktywności fizycznej. Dotyka ona około miliard ludzi na całym świecie. Otyłość zwiększa ryzyko rozwoju innych ciężkich schorzeń: chorób układu mięśniowo-szkieletowego, chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych typów nowotworów, np. rak jelita grubego. Po przeprowadzeniu wielu badań wiemy, że rośliny obfitują w substancje ochronne przed różnymi rodzajami nowotworów. Przyszłość profilaktyki zdrowotnej i antynowotworowej wiąże się z dietą ukierunkowaną na roślinność. Pokarmy roślinne dodają nam energii, dają siłę i zapewniają jasność umysłu.

więcej
x

RAPORT WHO

Jedzenie mięsa jest tak samo niebezpieczne, jak palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), będąca jednostką Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przedstawiła najnowszy raport, w którym analizuje wpływ spożycia mięsa i jego przetworów na powstawanie nowotworów. Przetworzone mięso pod względem rakotwórczości znalazło się na jednej liście ze spalinami, niesławnym azbestem czy paleniem tytoniu. Jedzenie mięsa wyraźnie zwiększa szanse na podwyższenie poziomu stanu zapalnego w organizmie, który to może prowadzić do szeregu zarówno krótko i jak i długoterminowych konsekwencji zdrowotnych. Przewlekły stan zapalny powiązany jest z miażdżycą tętnic, zawałem serca, udarem mózgu, cukrzycą, chorobami autoimmunologicznymi i wieloma innymi problemami zdrowotnymi.

więcej

DIETA OPARTA NA METODACH NAJLEPSZYCH ŚWIATOWYCH LEKARZY I PROFESORÓW

T. Collin Campbell

Od dziesięcioleci dr T. Colin Campbell stoi na czele edukacji żywieniowej i badań nad wpływem jedzenia na zdrowie. Wiedza i zainteresowania naukowe dr Campbella obejmują związki między dietą a chorobą, w szczególności przyczynowość raka. Jego dziedzictwo, China Project, jest jednym z najbardziej wszechstronnych badań dotyczących zdrowia i żywienia, jakie kiedykolwiek przeprowadzono. New York Times uznał badanie za "Grand Prix epidemiologii". Dr Campbell jest współautorem bestsellerowej książki ‘Nowoczesne zasady odżywiania’ oraz autorem bestsellerów New York Timesa: ‘Ukryta prawda’ i ‘Niskowęglowodanowe oszustwo’ Występował w kilku filmach dokumentalnych, w tym: w hicie "Widły nad nożami", "Żywiąc się życiem", "Sprawy żywieniowe", "Plant Pure Nation". Jest założycielem Ośrodka Badań nad Odżywianiem im. T. Colina Campbella. Długoletni członek wielu komisji eksperckich, dotyczących m.in. polityki żywieniowej na świecie. Idealna dieta człowieka nazwana została przez Campbella dietą NOPR (nisko przetworzona dieta oparta na produktach roślinach). W praktyce oznacza to spożywanie produktów roślinnych w jak najmniej zmienionej formie – nisko przetworzone. Dieta ta powinna obfitować w warzywa, owoce, orzechy i pestki, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Unikać należy cukru, soli oraz olejów.

Caldwell Esselstyn

Lekarz, chirurg. Absolwent Uniwersytetu Yale oraz Western Reserve University. Praktykę z zakresu chirurgii zdobywał w Klinice Cleveland (Cleveland Clinic) oraz Szpitalu św. Jerzego w Londynie (St. George’s Hospital in London). Zdobywca złotego medalu Igrzysk Olimpijskich w wioślarstwie, w roku 1956 (drużyna Stanów Zjednoczonych). W 1968 roku odznaczony Brązową Gwiazdą za zasługi jako chirurg wojskowy, w trakcie wojny w Wietnamie. Członek Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego (American College of Cardiology). Z Kliniką w Cleveland związany od 1968 roku. Przewodniczył Clinic’s Breast Cancer Task Force. W kwietniu 2005 roku, dr Esselstyn został pierwszym laureatem nagrody Benjamina Spock’a, a to tylko jedno z wielu wyróżnień i nagród, jakich jest posiadaczem. Autor ponad 150 publikacji naukowych. W roku 1995 opublikował wyniki swojego długoterminowego badania dotyczącego wpływu odżywiania roślinnego na zatrzymanie i cofanie choroby wieńcowej u ciężko chorych pacjentów. To samo badanie zostało zaktualizowane po 12 latach oraz zrecenzowane po ponad 20 latach w jego książce Prevent and Reverse Heart, czyniąc z niego najdłuższe badanie tego typu. W lipcu 2014 przedstawił przypadki 198 ciężko chorych uczestników badania, z chorobami układu krążenia. Podczas trwającego blisko 4 lata programu, 89% uczestników trzymających się wytycznych dr Esselstyna uniknęło 99.4% dalszych, poważnych zdarzeń sercowych.

Umberto Veronesi

Włoski lekarz, onkolog, a także polityk, dyrektor Europejskiego Instytutu Onkologii, w latach 2000–2001 minister zdrowia. Swoją działalność zawodową skoncentrował na pracy nad leczeniem i prewencją nowotworów. Należał do pionierów włoskiej onkologii. W latach 1976–1994 był dyrektorem instytutu naukowego Istituto Nazionale dei Tumori. Od połowy lat 90. zarządzał założonym przez siebie Europejskim Instytutem Onkologii. Inicjował kampanie społeczne przeciwko paleniu i propagowaniu roślinnego trybu życia. Odznaczony Orderem Zasługi Republiki Włoskiej I klasy. Otrzymał trzynaście tytułów doktora honoris causa uczelni włoskich i zagranicznych. Twierdzi, że najskuteczniejszą bronią przeciwko rakowi, który uważa za uleczalny jest właściwe, roślinne odżywianie i zdrowy tryb życia.

DEAN ORNISH

Doktor Dean Ornish, amerykański lekarz kardiolog, lekarz prezydenta Billa Clintona, to założyciel i przewodniczący Instytutu Badawczego Medycyny Profilaktycznej w Sausalito w Kalifornii. Wykłada medycynę na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco. Kształcił się w zakresie medycyny wewnętrznej w Baylor College of Medicine, w Harvard Medical School, a także w Massachusetts General Hospital. Od ponad trzydziestu lat prowadzi badania kliniczne, jest autorem 6 bestsellerów i felietonistą w „Newsweek’u”. Wyznaczony na członka Komisji Białego Domu do spraw Funkcjonowania Medycyny Komplementarnej i Alternatywnej. To pierwszy i póki co jedyny naukowo udowodniony holistyczny program leczenia chorób poprzez zmiany stylu życia, który został objęty powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym w USA – został dopuszczony do lecznictwa publicznego jako alternatywa dla klasycznych interwencji medycznych jak leki czy operacje. Polecana dieta roślinna ma już udokumentowane tysiące sukcesów zdrowotnych.

wyznacz trasę

Primavera Jastrzębia Góra

tel.: +48 58 774 45 51

ul. Rozewska 40-42

84-104 Jastrzębia Góra

Napisz do nas