21 sierpnia 2023

Kiedy przechodzimy na dietę, musimy zrezygnować z wielu ulubionych potraw i składników. Co zrobić jeśli chcemy schudnąć, a jednocześnie uwielbiamy słodycze i nie wyobrażamy sobie obiadu bez deseru? Musimy pogodzić się z rezygnacją ze słodkości czy jednak możemy jeść słodycze na diecie?

Na szczęście okazuje się, że istnieje wiele przykładów zdrowych słodyczy, które poprawią nam humor, a nie zaprzepaszczą naszych starań o lepszą sylwetkę. Co to znaczy zdrowe słodycze? Przepisy, które można znaleźć w książkach czy Internecie pokazują, że możliwości są nieograniczone i to bez szkody dla smaku i przyjemności. Wystarczy stosować kilka zasad i używać odpowiednich zamienników.

Najważniejsza, o czym trzeba pamiętać, to, że w słodyczach najgroźniejszy jest cukier. Stąd konieczność jego wyeliminowania i zastąpienia innymi składnikami, które nadadzą deserowi słodycz. Na szczęście jest ich wiele.

Najbardziej popularny jest ksylitol, czyli środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest słodki i wygląda podobnie do cukru, ale na tym kończą się podobieństwa. Po pierwsze ksylitol ma 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Dodatkowo jego spożycie nie powoduje skoku insuliny, dzięki czemu może być używany nawet przez cukrzyków. Działa jak prebiotyk, czyli wspiera naszą florę bakteryjną, a co za tym idzie – odporność. I jeszcze jedna dobra informacja – nie powoduje powstawania próchnicy, a wręcz jej zapobiega. Z jego pomocą stworzymy mało kaloryczne i zdrowe słodycze.

Jednak nie tylko ksylitol może być używany jako zamiennik cukru. Idealny będzie dużo zdrowszy erytrytol, stewia oraz miód.

Kolejnym składnikiem, który powinniśmy wyeliminować ze słodyczy jest tłuszcz, w zbyt dużej ilości. Tradycyjne masło może być zastąpione przez zdrowsze oleje roślinne i oliwę z oliwek. Jednak świetną alternatywą będzie tutaj awokado. Dojrzały owoc ma aksamitną i miękką konsystencję, a jego smak jest na tyle delikatny, że dzięki odpowiednim dodatkom będzie praktycznie niewyczuwalny. Dobrym przykładem prostego deseru z jego użyciem jest zdrowy krem czekoladowy.


Zdrowe słodycze – inne zamienniki
Jest jeszcze sporo składników, które sprawią, że deser będzie dużo zdrowszy i mniej kaloryczny:

  • kasza jaglana (idealna baza w przepisach na słodycze na diecie; sprawdza się w puddingach, ciastach czy kremach)
  • jogurt (zastąpi tłuste mleko czy śmietanę)
  • płatki i otręby (zastąpią mąkę w wielu przepisach na zdrowe ciasteczka i batoniki)
  • warzywa (niecodzienny, ale świetnie smakujący i wcale niewyczuwalny dodatek w ciastach – najczęściej używane są marchewka, cukinia, dynia i fasola)

Zdrowe słodycze – przepisy

Lody jogurtowe – proporcje na jedną porcję (310 kcal)

  • 200g mrożonych truskawek – zmiksować
  • 60g banana
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 10g miodu
  • 10g nasion sezamu

Truskawki, banana, jogurt i miód zmiksować na jednolitą masę. Udekorować świeżymi listkami mięty i nasionami sezamu.

Tost z „nutellą” z awokado – 1 porcja (280 kcal)
Składniki na krem:

  • 50g awokado
  • 10g namoczonych we wrzątki daktyli
  • 10g czekolady gorzkiej
  • 30g banana

Zmiksować składniki. Z jednej kromki chleba graham (35g) zrobić grzankę w piekarniku i posmarować nutellą.

Kokosanki z ksylitolem – proporcje na 2 porcje (1 porcja to 200 kcal)

  • 2 jaja – oddzielić białka od żółtek

Ubić białko na sztywną pianę, następnie dodać żółtka

  • 2 łyżki ksylitolu
  • 30g wiórek kokosowych

Uformować kokosanki i zapiec w piekarniku.

Zachęcamy do wypróbowania gotowych przepisów, ale również samodzielnego eksperymentowania i tworzenia własnych sposobów na zdrowe słodycze!

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas