21 sierpnia 2023

Jest kilka powodów, dla których lubimy potrawy jednogarnkowe lub te, nie wymagające wielu przygotowań, czasu poświęconego na gotowanie oraz sprzątania „po”. Idealnie byłoby znać również takie przepisy na obiady „fit”. Szybkie, zdrowe obiady, które nie są wysokokaloryczne sprawdzą się nie tylko dla osób odchudzających się. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy mimo brak czasu wolą ugotować samodzielnie posiłek, zamiast ratować się gotowymi daniami, czy o wiele droższym zamówieniem jedzenia z restauracji.

Oto przepisy na obiady „fit”:

Warzywne leczo z kaszą gryczaną (400 kcal / porcja)

  • ½ małej cebuli
  • ¼ małej cukinii
  • ½ woreczka (50 g) kaszy gryczanej
  • 35 g papryki czerwonej (1 kawałek)
  • 35 g papryki zielonej (1 kawałek)
  • ¼ puszki (100 g) pomidorów
  • 2-3 pieczarki
  • 15 kosteczek (35 g) sera typu Feta 12 % tłuszczu
  • 1 łyżeczka (5 g) słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka (10 g) oleju rzepakowego
  • papryka słodka w proszku do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, papryki i cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w talarki. Posolone warzywa podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia warzywa posyp słodką papryką i wymieszaj. Z patelni warzywa przerzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości warzyw (w razie potrzeby dolej wody), następnie dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Podawaj z kaszą, nasionami słonecznika i kawałkami pokruszonej fety.


Szybkie, zdrowe obiady: Indyk duszony z mlekiem kokosowym i warzywami (266 kcal / porcja)

  • 80 g mięsa z piersi indyka bez skóry
  • 6 łyżek mleka kokosowego w puszce
  • ¼ papryki żółtej świeżej
  • 2-3 sztuki pieczarek
  • 1 łyżka (5 g) oleju rzepakowego
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • curry w proszku do smaku
  • imbir świeży do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podduś pokrojoną cebulkę, czosnek i imbir. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj na patelnię razem z papryką i mlekiem kokosowym. Całość dopraw do smaku i duś kilka minut. Po tym czasie dodaj szpinak, sok z cytryny i duś jeszcze chwilę. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Fit obiady – przepisy: Kuskus po meksykańsku (378 kcal / porcja)

  • 3 łyżki (42 g) kaszy kuskus
  • 3 łyżki (60 g) czerwonej fasoli konserwowej
  • 1,5 łyżki (22 g) kukurydzy konserwowej
  • 1 średni pomidor
  • 15 kosteczek (35 g) sera typu Feta 12 % tłuszczu
  • 1,3 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka (5 g) oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zeszklij cebulkę i czosnek, dodaj pomidora bez skóry pokrojonego w kostkę, kukurydzę i fasolę. Duś całość kilka minut. Gotowe warzywa ułóż na kuskusie, posyp pietruszką i pokruszoną fetą. 

Szybkie, zdrowe obiady: Zupa z soczewicą (350 kcal / porcja)

  • 50 g cebuli
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 30 g startej marchewki
  • 50 g ziemniaków
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz (według uznania), łyżeczka curry

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym. Następnie osolić i dodać startą marchewkę. W między czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać. Dolać wodę (do gęstości), dodać czerwoną soczewicę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry. Gotować do miękkości soczewicy i ziemniaków. Można zmiksować.

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas