21 sierpnia 2023

Święta tuż-tuż, więc najwyższa pora dokładanie zaplanować potrawy wielkanocne, które pojawią się na naszym stole. Nasze dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne pomogą przygotować kompletną listę zakupów, a my ograniczymy wizyty w sklepach spożywczych do minimum. Dla tych, którzy dbają o formę i chcą bardziej dietetyczne potrawy wielkanocne, mamy fit przepisy na obiad, przystawki oraz wielkanocny Mazurek! Żurek natomiast…niech pozostanie tradycyjny – na zakwasie, z przepisu babci 😉

Przepisy na potrawy wielkanocne mają podane receptury oraz kaloryczność dla jednej porcji (oprócz przepisu na Mazurka).

 

Potrawy wielkanocne: przystawki

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i orzech włoskim (400 kcal / porcja)

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 100 g buraka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 g musztardy
  • 10 g nasion słonecznika
  • 10 g orzechów włoskich
  • 30 g komosy ryżowej

Wykonanie:

Buraka zawinąć w folię i zapiec w piekarniku. Komosę ryżową ugotować. Szpinak umyć, buraka pokroić na plastry, wymieszać szpinak, komosę, dodać sos (z oliwy, musztardy soku z cytryny i miodu), prażony słonecznik i orzechy. W razie potrzeby doprawić do smaku.

 

Jaja faszerowane tuńczykiem (240 kcal / porcja)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 70 g papryki czerwonej
  • natka pietruszki
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym

Wykonanie:

Jaja ugotować, pietruszkę posiekać, a paprykę zetrzeć na tarce. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka, wymieszać z tuńczykiem, pietruszką, papryką i przyprawami do smaku. Białka jaj nadziewać tak przygotowanym farszem.

 

Fit przepisy na Święta Wielkanocne: obiad

Zupa krem z brokułów (300 kcal / porcja)

Składniki:

  • 300 g brokułów
  • 100 g ziemniaków
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany, pieprz, sól
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 5 g nasion słonecznika

Wykonanie:

Brokuły i ziemniaki ugotować z bulionie do miękkości. Następnie doprawić do smaku, zmiksować. Dodać jogurt, oliwę i prażone nasiona słonecznika.

Potrawy wielkanocne – bigos dietetyczny (300 kcal / porcja)

Składniki:

  • 200 g białej kapusty
  • Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 50 g cebuli
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 5 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pomidorów
  • 10 g śliwek suszonych
  • 50 g grzybów suszonych


Wykonanie:

Kapustkę poszatkować drobno, zalać wodą i zagotować, następnie dodać przyprawy. Na oleju zeszklić cebulę, dodać kapustę kiszoną i podsmażyć chwilę. Dodać do gotującej się kapusty, koncentrat, pokrojone pomidory i śliwki suszone. Następnie dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone w gorącej wodzie). Całość dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dodawać wodę.

Schab pieczony z kolorowym kaszotto (450 kcal / porcja) 

Składniki:

  • 125 g brokułów
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 15 g kukurydzy konserwowej
  • 20 g marchewki
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 60 g pomidora
  • 75 g schabu surowego
  • sól i pieprz

Wykonanie: 

Marchew pokroić w plastry, brokuła podzielić na różyczki. Marchew wrzucić do garnka razem z kaszą i zalać wodą. Gotować około 15 minut, pod koniec dodać brokuł i kukurydzę, gotować jeszcze 5-10 minut i doprawić. Schab ułożyć na foli aluminiowej, skropić olejem, doprawić i obłożyć plastrami pomidora. Zawinąć folię i piec mięso około 40 minut w żaroodpornym naczyniu z wodą na dnie. Gdy mięso będzie gotowe, wyłożyć warzywną kaszę na talerz i podawać z mięsem.

 

Polędwica wołowa z ziemniakami i burakami (400 kcal / porcja)

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej – przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami
  • 150 g ziemniaków
  • 200 g buraków

Wykonanie:

Polędwicę wołową upiec – może być pieczona w żaroodpornym naczyniu lub w rękawie, dzięki czemu mięso będzie soczyste (180 stopni, ok. 20 min – w zależności od preferencji wysmażenia). Buraki upiec w folii, następnie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki i łyżkę oliwy z oliwek. Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Potrawy wielkanocne: deser

Mazurek (składniki na całe ciasto, porcja ok. 280 kcal)

Składniki:

  • 250 g mąka orkiszowa
  • 160 g olej kokosowy (tłoczony na zimno)
  • 4 łyżki syrop klonowy
  • szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Krem orzechowy:

  • 200 g gładkie masło orzechowe
  • 5 łyżek syrop klonowy
  • 1 łyżka sok z cytryny

Dekoracja na wierzch:

  • suszone morele/suszona żurawina
  • płatki migdałowe
  • gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Spód mazurka

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej kokosowy (twardy) i miksuj około minuty, aż do czasu powstania kruszonki

2. Dodaj syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksuj dalej aż składniki się połączą w jednolitą masę. W razie potrzeby możesz skropić ciasto niewielką ilością zimnej wody. Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce.

3. Włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeśli będzie się kruszyć, ogrzej je w dłoniach i zlep. Rozwałkowane ciasto przenieś na prostokątną formę (o wymiarach 20 x 30 cm), odklej górną warstwę papieru. Uformuj brzegi w wałeczki.

4. Ciasto piecz ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Zanim nałożysz krem schłodź ciasto całkowicie.

Krem orzechowy:

1. Wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmaruj je równomiernie na spodzie mazurka

Udekoruj mazurka roztopioną czekoladą, owocami suszonymi, płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto najlepiej przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Mamy nadzieję, że nasze dietetyczne przepisy na Święta Wielkanocne przypadły Wam do gustu i zdecydujecie się z nich skorzystać. Na naszym blogu znajdziecie więcej fit inspiracji na posiłki – tutaj.

Życzymy Wam dobrego zdrowia, przyjemnego odpoczynku i dużo spokoju oraz oczywiście… SMACZNEGO!

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas