zadzwoń
rezerwuj
messenger

Porady / Dieta

Szybkie przepisy na zupy

3 rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut

Chcesz zrobić obiad w mniej niż 30 minut? Zupa do doskonałe rozwiązanie. To szybkie, pożywne, ale i zdrowe danie. Do tego idealne na rozgrzanie się w chłodne popołudnia czy wieczory. Wypróbuj 3 poniższe rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut i zakochaj się w tym sycącym posiłku. Sprawdź nasze propozycje o różnej kaloryczności i wybierz swoją ulubioną opcję.

 

  1. Zupa z boczniaków – 156 kcal

Składniki:

  • 1 średnia sztuka marchwi
  • 2 sztuki boczniaka ostrygowatego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki wody
  • 1 szklanka pomidorów w puszce
  • przyprawy: papryka ostra w proszku, papryka słodka w proszku, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oczyszczone boczniaki pokrój w paski. Czosnek posiekaj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Po chwili dodaj przygotowaną marchew i boczniaki. Smaż wszystko kilka minut, a następnie dodaj wodę i gotuj kolejne kilka minut. Do garnka z zupą wlej pomidory z puszki a także przyprawy. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 6,8 g
  • Tłuszcze – 5,9 g
  • Węglowodany – 27,8 g

 2. Zupa z cieciorką, pomidorami i szpinakiem – 180 kcal (danie dobre dla cukrzyków)

Składniki:

  • 1/3 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • przyprawy: kurkuma mielona, papryka chilli w proszku, papryka słodka w proszku, sól (do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 garść świeżego szpinaku

 

Wykonanie:

Na gorącej patelni zeszklij na oleju cebulę, czosnek i przyprawy. Dodaj ciecierzycę, bulion warzywny, pomidora oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Całość zmiksuj (opcjonalnie). Na koniec dorzuć świeży szpinak.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 7,6
  • Tłuszcze – 7,2 g
  • Węglowodany – 25,9 g

 

3) Zupa marchewkowo-imbirowa – 267 kcal

 

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • świeży imbir (do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 2 sztuki selera naciowego
  • 2 szklanki wody
  • przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól (do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka liści pietruszki
  • 2 kromki chleba żytniego razowego

 

Wykonanie:

Cebulę i imbir obierz, a następnie drobno pokrój. W garnku rozgrzej olej i umieść w nim pokrojone składniki. Do podduszonej cebuli z imbirem dodaj pokrojone wcześniej drobno marchew i seler. Zalej wodą i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Przed podaniem dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i posyp pietruszką. Podawaj z chlebem żytnim razowym.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 8,3 g
  • Tłuszcze – 7,2 g
  • Węglowodany – 55,4 g

 

3 rozgrzewające i szybkie przepisy na zupy do 30 minut? Nic prostszego!

wyznacz trasę

Primavera Jastrzębia Góra

tel.: +48 58 774 45 51

ul. Rozewska 40-42

84-104 Jastrzębia Góra

Napisz do nas