21 sierpnia 2023

Przepisy na pasty do kanapek do 160 kcal

Kanapka wcale nie musi kojarzyć się tradycyjnie z serem i szynką. Szukasz zdrowego urozmaicenia w kuchni? Wypróbuj proste przepisy na pasty do kanapek o różnej kaloryczności. Zaskocz domowników smaczną kolacją, a gości – ciekawą, prostą przekąską.

Pasty do kanapek na diecie – czego potrzebujesz do ich wykonania?

Dietetyczne pasty do kanapek to chyba najlepsza rzecz, jaką można odkryć przechodząc na dietę. Ich przygotowanie wymaga naprawdę minimum wysiłku, a daje niesamowity efekt! Lekkie pasty warzywne z dodatkami mięsnymi, rybnymi czy nabiałowymi mogą wspaniale urozmaicić dietę, w skład której wchodzi między innymi razowe pieczywo.

Tak naprawdę pasty można miksować ze wszystkiego, dbając jedynie o to, by używać produktów najwyższej jakości, w celu uzyskania naprawdę korzystnych walorów odżywczych, a przy tym bogactwa smaku. Bazą takiej pasty mogą być konserwowe lub gotowane nasiona roślin strączkowych, miękkie warzywa poddane wcześniej blanszowaniu, jajka, sery i twarożki, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, a także oczywiście świeże i suszone zioła, cebula, czosnek oraz przyprawy. Pasty do kanapek na diecie mogą w fantastyczny sposób pomóc oczyścić lodówkę z niedojedzonych resztek, poradzić sobie z pozostałymi z obiadu warzywami, a przy okazji – są banalnie łatwe w przygotowaniu.

Dietetyczne pasty do kanapek – jak przyrządzić i przechowywać?

Prezentowane poniżej pasty są oczywiście tylko propozycjami – sam najlepiej wiesz, jakie składniki lubisz i chętnie będziesz widział na swoich kanapkach. Nie obawiaj się eksperymentów – wybierz składniki bazowe, dopraw je solą, pieprzem, dodaj oliwę z oliwek, czosnek czy podsmażoną cebulkę, nie zapomnij też o pokruszonych nasionach, pestkach czy orzechach, a także świeżych ziołach aby wzbogacić pastę w wartości odżywcze. Następnie po prostu zmiksuj całość blenderem przez chwilkę i posmaruj swój ulubiony chleb pełnoziarnisty. To super sposób na dietetyczną kolację lub śniadanie!

Taką pastę możesz przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce przez kilka dni, dzięki czemu zapomnisz o kupowaniu pasztetów, gotowych smarowideł, szynki czy kalorycznego żółtego sera na codzienne szybkie kanapki! Pasty dietetyczne skutecznie niwelują wymówki – nie możesz już tłumaczyć się, że nie masz czasu przejść na dietę, bo zdrowe jedzenie wymaga mnóstwa czasu i pieniędzy!

1.Pasta z bakłażana – 117 kcal

Składniki:

  • ½ bakłażana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 220*C. Na blaszce ułóż bakłażana pokrojonego wcześniej w plasterki, nakłutego widelcem i skropionego oliwą z oliwek. Piecz do uzyskania miękkości. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z bakłażana miąższ. Zblenduj z zieloną pietruszką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 11,7 g
  • Tłuszcze – 4,9 g
  • Węglowodany – 4,1

2.Pasta z twarogu i łososia wędzonego – 124 kcal

Składniki:

  • 1 plaster sera twarogowego półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ opakowania wędzonego łososia
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka pomidorów w puszce
  • przyprawy: pieprz czarny mielony (do smaku)

Wykonanie:

Ser twarogowy rozdrobnij z jogurtem naturalnym przy pomocy widelca. Do powstałej masy dodaj łososia pokrojonego na kawałki, drobno posiekany szczypiorek, pieprz. Wlej sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj na pastę, którą smaruj pieczywo.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 16,0 g
  • Tłuszcze – 5,1 g
  • Węglowodany – 3,8 g

3.Pasta jajeczna z pietruszką – 135 kcal

Składniki:

  • 1,5 sztuki jajka
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, a potem zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do tak powstałej masy dodaj posiekaną drobno zieloną pietruszkę i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 11,7 g
  • Tłuszcze – 4,9 g
  • Węglowodany – 4,1 g

4.Pasta z cieciorki i przecieru pomidorowego – 143 kcal

Składniki:

  • 4 łyżki gotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: papryka ostra w proszku, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

Wykonanie:

Ciecierzycę odsącz z wody i zblenduj razem z przecierem pomidorowym i jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Warzywa umyj i pokrój w słupki

Składniki odżywcze:

  • Białko – 7,8 g
  • Tłuszcze – 1,9 g
  • Węglowodany – 22,9 g

5.Pasta z fasoli, fety i suszonych pomidorów – 160 kcal

Składniki:

  • 3 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 sztuki pomidorów suszonych odsączonych z zalewy (oleju)
  • 15 kosteczek sera typu feta 12%
  • 1 łyżka szczypiorku

Wykonanie:

Zblenduj fasolę wraz z fetą oraz suszonymi pomidorami. Tak powstałą pastę, po nałożeniu na kanapkę, posyp szczypiorkiem.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 10,3 g
  • Tłuszcze – 6,8 g
  • Węglowodany – 16,1 g

Przepisy na pasty do kanapek – smaczne, proste i zdrowe!

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas