zadzwoń
rezerwuj
messenger

Porady / Dieta

Pomysły na szybki obiad z makaronem

4 pomysły na szybki obiad z makaronem

Nie masz pojęcia co przygotować na obiad? Sprawdź nasze 4 pomysły na szybki obiad z makaronem. Którekolwiek z dań nie wybierzesz na dziś, zajmie Ci nie więcej niż 30 minut! Bo gotowanie może być smaczne i proste!

 

1) Makaron sojowy z warzywami i tofu – 379 kcal

Składniki:

  • ½ małego opakowania makaronu sojowego (50 g)
  • 1/3 sztuki świeżego brokuła
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2-3 sztuki pieczarek (50 g)
  • 1/3 opakowania tofu (60 g)
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: papryka chilli w proszku, pieprz czarny mielony (do smaku)
  • 1 łyżeczka sezamu

 

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i odstaw na bok. Porwij brokuły na mniejsze kawałki i również ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut (powinny pozostać chrupiące). Na rozgrzany olej rzepakowy wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kosteczki tofu i cebulę oraz przygotowane wcześniej brokuły. Podsmaż. Całość dopraw czosnkiem, chilli, skrop sokiem z limonki i sosem sojowym, posyp sezamem.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 15,1 g
  • Tłuszcze – 12,9 g
  • Węglowodany – 55,4 g

 

2) Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami – 393 kcal

Składniki:

  • niecała szklanka makaronu pełnoziarnistego (70g)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 sztuki pomidorów suszonych w oleju
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 garści jarmużu
  • przyprawy: papryka słodka w proszku, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i odstaw na bok. Na desce posiekaj czosnek oraz pomidory odsączone z zalewy. Smaż na gorącej patelni z dodatkiem oliwy. Porozrywaj jarmuż na mniejsze kawałki. Wrzuć do wrzącej wody na około 3 minuty, a następnie dodaj do czosnku i pomidorów. Smaż wszystko jeszcze kilka minut. Wymieszaj z makaronem. Dopraw do smaku.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 13,9 g
  • Tłuszcze – 11,8 g
  • Węglowodany – 66,3 g

3) Fritatta z makaronem – 412 kcal

Składniki:

  • 1 garść makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 2 sztuki jajka kurzego
  • 1 mały pomidor
  • 1/3 małej cebuli
  • 2 plastry szynki z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: tymianek suszony, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i odstaw na bok. Jajka roztrzep z przyprawami w miseczce. Do jajek dodaj pokrojone: pomidora, cebulę oraz szynkę. Foremkę lub naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Na dole ułóż makaron, a następnie wlej masę jajeczną. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 27,8 g
  • Tłuszcze – 16,2 g
  • Węglowodany – 44,3 g

 

4) Makaron z brokułami, szpinakiem i mleczkiem kokosowym – 460 kcal (danie dobre dla cukrzyków)

Składniki:

  • ½ szklanki makaronu pełnoziarnistego (60g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ opakowania mrożonych brokułów (112g)
  • 1/3 opakowania szpinaku mrożonego (125g)
  • ¼ puszki mleczka kokosowego (100 g)
  • przyprawy: gałka muszkatołowa mielona, pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i odstaw na bok. Posiekaj czosnek, szpinak i brokuły i smaż je około 5 minut, na średnim ogniu, na patelni. Wlej mleczko kokosowe. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut – do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem. Dopraw do smaku.

 

Składniki odżywcze:

  • Białko – 16,9 g
  • Tłuszcze – 23,5 g
  • Węglowodany – 55,2 g

 

Gotowe pomysły na szybki obiad z makaronem – podane na tacy.

wyznacz trasę

Primavera Jastrzębia Góra

tel.: +48 58 774 45 51

ul. Rozewska 40-42

84-104 Jastrzębia Góra

Napisz do nas