zadzwoń
rezerwuj
messenger

Porady / Dieta

Fit przepisy na święta Bożego Narodzenia

Na początku grudnia, kiedy zaczynamy przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia większość z nas zastanawia się jakim trafionym prezentem obdarować najbliższych oraz co ugotować na święta Bożego Narodzenia, aby potrawy były tradycyjne oraz pyszne.

Bardzo często otwieramy szufladę, gdzie cały rok trzymamy sprawdzone już przepisy na święta Bożego Narodzenia i odkurzamy stare receptury,  z roku na rok przygotowując menu na święta Bożego Narodzenia w ten sam sposób… Dużym wyzwaniem jest również przygotowanie smacznych potraw o obniżonej wartości energetycznej, co jest szczególnie ważne dla osób, które nie chcą przerywać procesu zrzucania nadprogramowych kilogramów. Co ważne – nie trzeba z frustracją odmawiać sobie wszystkich smakołyków, tylko przygotować niektóre potrawy w bardziej dietetyczny sposób, stosując małe triki.

Potrawy wigilijne – przepisy na udane święta!

Wiele z nas czytając przepisy na święta Bożego Narodzenia podąża za notatkami, a wystarczy tylko kilka prostych zabiegów by menu na święta Bożego Narodzenia było zarazem smaczne, tradycyjne oraz, co powinno być nadrzędne – zdrowe. Musimy zapamiętać, że potrawy wigilijne (przepisy, na podstawie których je przygotowujemy) wymagają pewnych modyfikacji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób ma problemy z wysokim cholesterolem, trawieniem, nadwagą, czy cukrzycą.

Potrawy wigilijne, przepisy naszych babć najczęściej oparte są na najbardziej kalorycznym nabiale, smażeniu i niezdrowych tłuszczach. Wprowadzając kilka drobnych zmian „odchudzimy” potrawy wigilijne, a kiedy nie powiemy o tym najbliższym, nikt się nawet nie zorientuje, że smak odbiega od tego tradycyjnego

Po pierwsze wyeliminujmy śmietanę (np. jako dodatek do śledzi) na rzecz jogurtu. Pieczarki do pierogów, uszek, czy innego dania na wigilię nie muszą być smażone na maśle – łyżeczka oliwy jest najczęściej wystarczająca. Karpia, czy inną ulubioną rybę (np. dorsz, łosoś, pstrąg) upieczmy w folii w piekarniku zamiast smażyć na oleju – będzie ona dużo mniej kaloryczna, a wokół nas unosić się będzie bardziej przyjemny zapach. Świąteczny piernik upiec z wykorzystaniem mąki jaglanej zamiast pszennej oraz ksylitolu zamiast białego cukru.

Potrawy wigilijne – przepisy

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 jabłko (np. szara reneta)
  • Ksylitol
  • Przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu, sól, ocet winny, 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu

Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. W między czasie zagotować bulion, dodać suszone borowiki, dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać cebulę i czosnek. Buraki, selera i jabłko zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Dodać goździki, cynamon i anyż. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 10 minut, dodać ocet. Odstawić na minimum godzinę, doprawić solą, pieprzem i ksylitolem.

Wartość energetyczna całej porcji ok. 1200 kcal

 

Uszka do barszczu

Składniki:

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30g masła

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią.

Farsz

  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 1 szklanka wody
  • Cebula
  • 20ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Suszone grzyby zagotować w wodzie. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić razem około 2-3 minuty.

Tak przygotowanym farszem nadziewać rozwałkowane ciasto i formować uszka.

Wartość energetyczna całości ok. 1500 kcal

 

Kutia

Składniki:

  • 260g ziaren pszenicy
  • 140g maku
  • 30 g suszonych daktyli
  • Kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 100g miodu
  • 50g rodzynek
  • 50g migdałów

Pszenicę opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić i ugotować w świeżej wodzie (do miękkości). Znowu odcedzić. W między czasie opłukać mak, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić. Dodać ugotowaną pszenicę, mak, ekstrakt migdałowy i posiekane bakalie.  Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.

Wartość energetyczna całości ok. 2500 kcal

Menu na święta Bożego Narodzenia, nierujnujące naszej diety?

W wielu domach w menu na święta Bożego Narodzenia uwzględniane są kluski śląskie. Jest to danie, które lubią wszyscy – szczególnie dzieci – dlatego nie uczmy od małego polewania klusek masełkiem. Najlepiej jednak, zastąpić je zdrowszymi węglowodanami, czyli brązowym ryżem lub kaszą gryczaną. Mięsa oraz ryby przyprawmy najlepiej świeżymi ziołami oraz upieczmy w piekarniku, nie zapominajmy o dodatkach w postaci gotowanych warzyw lub popularnych surówek ze świeżych warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszajmy z jogurtem naturalnym i mniejszą ilością majonezu, aniżeli tylko z majonezem. Ograniczmy spożycie słodkich napojów gazowanych, czy dosładzanych soków z koncentratu, na rzecz wody z dodatkiem pomarańczy, limonki, liśćmi mięty, czy domowego kompotu z suszu lub soku owocowego do rozcieńczania z wodą.

Przepisy na święta Bożego Narodzenia – znane smaki w lżejszej odsłonie!

Oto trzy proste przepisy na święta Bożego Narodzenia, które podpowiedzą nam co (jak) ugotować na święta Bożego Narodzenia, aby  w zdrowy sposób ograniczyć spożywanie kalorii.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 800g dorsza
  • 500g marchewki
  • 150g korzenia pietruszki
  • 100g selera korzeniowego
  • Cebula
  • Por
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 30ml oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, ziele angielskie (3 ziarenka), listek laurowy, pieprz, papryka słodka
  • natka pietruszki

Dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ugotować na parze lub usmażyć bez tłuszczu (można również upiec lub ugrillować). Cebulę i pora posiekać, zeszklić na oleju, następnie dodać starte warzywa. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i ziarenka pieprzu. Zagotować. Odlać część wywaru i wymieszać z koncentratem, następnie dodać do bulionu, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos układać na rybie, a całość udekorować natką pietruszki.

Wartość energetyczna całości ok. 1300 kcal

 

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 500 g matiasów w zalewie
  • 130g jabłka
  • 200g buraków (ugotować)
  • 200g ogórków konserwowych
  • Cebula
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 50g śmietany 12% tł.
  • przyprawy: sól, pieprz, ocet winny, sok z cytryny
  • Koperek

Matiasy wymoczyć w wodzie przez całą noc, kolejnego dnia pokroić w kostkę. Pokroić też buraki, jabłko i ogórki. Cebulę posiekać i przelać wrzątkiem. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy, śmietanę i jogurt naturalny. Całość udekorować koperkiem.

Wartość energetyczna całości ok. 1400 kcal

 

Danie głównie – Pulpety wołowe

Pulpety

  • 100g mięsa mielonego z chudej części wołu
  • Cebula
  • Jajo (1 sztuka na dwie porcje)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek

Z podanych składników uformować pulpety i ugotować w wodzie lub na parze.

Sos koperkowy

  • Koperek
  • Cebula
  • 5g masła
  • 50ml mleka 1,5% tł.
  • Sok z cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać sól i pieprz, następnie mleko i zagotować. Dodać koperek, gałkę muszkatołową i zagęścić skrobią ziemniaczaną.

Do tego ugotować 150g ziemniaków i zrobić surówkę z marchewki (100g), jabłka (50g), soku z cytryny i łyżeczki oleju lnianego.

Wartość energetyczna jednej porcji ok. 500 kcal

Mało kto w tym szczególnym okresie świątecznym decyduje się na odejście od tradycji. Pamiętajmy jednak, że bardzo często małe kroki robią duży efekt. Wprowadzając do menu pewne zmiany sprawiamy, że dania świąteczne bogatsze o inne – lżejsze składniki,  przyczynią się do lepszego samopoczucia (a nawet zdrowia naszych najbliższych), a jednocześnie będą doskonale smakować!

wyznacz trasę

Primavera Jastrzębia Góra

tel.: +48 58 774 45 51

ul. Rozewska 40-42

84-104 Jastrzębia Góra

Napisz do nas