zadzwoń
rezerwuj
messenger

Porady / Przepisy

Dieta bezglutenowa – przepisy (jadłospis)

Dieta bezglutenowa – przepisy

Komponowanie pełnowartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków nie jest łatwe, szczególnie jeśli nasza dieta zakłada pewne ograniczenia (w tym przypadku eliminacja glutenu). W osobnym artykule, który znajdziecie tutaj -> https://primaveraspa.pl/porady/dieta-beglutenowa-co-jesc/ dowiecie się m.in. dla kogo dieta bezglutenowa jest konieczna oraz jakie produkty zawierają gluten. Dieta bezglutenowa – przepisy, ułożone w dzienny jadłospis  (1800 kcal) zostały opracowane przez dietetyk medyczną Magdalenę Maciejewską – Cebulak, współautorkę książki „Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.

 

Śniadanie – Orzechowa komosanka (450 kcal)

Składniki:

  • 250 ml napoju migdałowego (bez dodatku cukru w składzie)
  • 60 g komosy ryżowej
  • 5 g miodu
  • 10 g masła orzechowego
  • 150 g pomarańczy

Wykonanie:

Napój migdałowy zagotować, następnie dodać komosę i gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać miód i masło orzechowe. Wkroić pomarańczę (obraną i wyfiletowaną).

 

(Dieta bezglutenowa – przepisy ) II Śniadanie: Chia z mango i kiwi (320 kcal)

Składniki:

  • 20 g nasion Chia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g kiwi
  • 100 g mango
  • 5 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Nasiona Chia wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wkroić kiwi i mango. Dodać prażone płatki migdałowe.

 

Obiad – Spaghetti bolognese  bez glutenu (600 kcal)

Składniki:

  • 100 g makaronu z soczewicy (lub z innych strączków, np. z zielonego groszku, fasoli, ciecierzycy)
  • 50 g cebuli
  • 20 g selera naciowego
  • 100 g pieczarek
  • 100 g mielonego mięsa drobiowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 5 g parmezanu
  • Duża ilość natki pietruszki

Wykonanie:

Makaron ugotować. Mięso przyprawić (sos sojowy, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek granulowany). Warzywa posiekać i zeszklić na oleju. Można podlać bulionem warzywnym. Następnie dodać mięso. Kiedy się usmaży, dodać przecier pomidorowy, można doprawić przyprawami i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Sos wylać na makaron, oprószyć startym parmezanem i dodać natkę pietruszki.

 

Podwieczorek – warzywa z hummusem (80 kcal)

Składniki i wykonanie:

Warzywa – pokroić w słupki

  • 50 g marchewki
  • 25 g selera naciowego

Hummus – wszystkie składniki zmiksować

  • 20 g ciecierzycy konserwowej
  • 5 g pasty sezamowej (tahini)
  • sól, pieprz, kumin

Kolacja – Awocado zapiekane z łososiem wędzonym (350 kcal)

Składniki:

  • Połowa awokado
  • Plaster łososia wędzonego (25 g)
  • Jajo
  • Szczypiorek
  • 30 g ryżu brązowego

Wykonanie:

Ryż ugotować. Połówkę awokado wyłożyć plastrem łososia, dodać jajo, przyprawić solą, pieprzem i oprószyć szczypiorkiem. Piec w piekarniku (200 st. C. 15-20 minut).

Składniki odżywcze dziennego jadłospisu: Białko: 22%; Węglowodany: 46%; Tłuszcze: 32%; błonnik pokarmowy: 35 g

wyznacz trasę

Primavera Jastrzębia Góra

tel.: +48 58 774 45 51

ul. Rozewska 40-42

84-104 Jastrzębia Góra

Napisz do nas