Dieta bezglutenowa – przepisy (jadłospis)
Dieta bezglutenowa – przepisy
Komponowanie pełnowartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków nie jest łatwe, szczególnie jeśli nasza dieta zakłada pewne ograniczenia (w tym przypadku eliminacja glutenu). W osobnym artykule, który znajdziecie tutaj -> https://primaveraspa.pl/porady/dieta-beglutenowa-co-jesc/ dowiecie się m.in. dla kogo dieta bezglutenowa jest konieczna oraz jakie produkty zawierają gluten. Dieta bezglutenowa – przepisy, ułożone w dzienny jadłospis (1800 kcal) zostały opracowane przez dietetyk medyczną Magdalenę Maciejewską – Cebulak, współautorkę książki „Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.
Śniadanie – Orzechowa komosanka (450 kcal)
Składniki:
- 250 ml napoju migdałowego (bez dodatku cukru w składzie)
- 60 g komosy ryżowej
- 5 g miodu
- 10 g masła orzechowego
- 150 g pomarańczy
Wykonanie:
Napój migdałowy zagotować, następnie dodać komosę i gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać miód i masło orzechowe. Wkroić pomarańczę (obraną i wyfiletowaną).
(Dieta bezglutenowa – przepisy ) II Śniadanie: Chia z mango i kiwi (320 kcal)
Składniki:
- 20 g nasion Chia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g kiwi
- 100 g mango
- 5 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Nasiona Chia wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wkroić kiwi i mango. Dodać prażone płatki migdałowe.
Obiad – Spaghetti bolognese bez glutenu (600 kcal)
Składniki:
- 100 g makaronu z soczewicy (lub z innych strączków, np. z zielonego groszku, fasoli, ciecierzycy)
- 50 g cebuli
- 20 g selera naciowego
- 100 g pieczarek
- 100 g mielonego mięsa drobiowego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 5 g parmezanu
- Duża ilość natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotować. Mięso przyprawić (sos sojowy, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek granulowany). Warzywa posiekać i zeszklić na oleju. Można podlać bulionem warzywnym. Następnie dodać mięso. Kiedy się usmaży, dodać przecier pomidorowy, można doprawić przyprawami i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Sos wylać na makaron, oprószyć startym parmezanem i dodać natkę pietruszki.
Podwieczorek – warzywa z hummusem (80 kcal)
Składniki i wykonanie:
Warzywa – pokroić w słupki
- 50 g marchewki
- 25 g selera naciowego
Hummus – wszystkie składniki zmiksować
- 20 g ciecierzycy konserwowej
- 5 g pasty sezamowej (tahini)
- sól, pieprz, kumin
Kolacja – Awocado zapiekane z łososiem wędzonym (350 kcal)
Składniki:
- Połowa awokado
- Plaster łososia wędzonego (25 g)
- Jajo
- Szczypiorek
- 30 g ryżu brązowego
Wykonanie:
Ryż ugotować. Połówkę awokado wyłożyć plastrem łososia, dodać jajo, przyprawić solą, pieprzem i oprószyć szczypiorkiem. Piec w piekarniku (200 st. C. 15-20 minut).
Składniki odżywcze dziennego jadłospisu: Białko: 22%; Węglowodany: 46%; Tłuszcze: 32%; błonnik pokarmowy: 35 g