3 proste przepisy na omlet do 300 kcal
Omlet to danie szybkie, proste i jednocześnie sycące. Dodatkowo jest to propozycja, która może być podstawą wielu wariacji. Dziś prezentujemy 3 proste przepisy na omlet do 300 kcal! Przepisy, które bez problemu każdy będzie mógł przygotować samodzielnie w domu.
1). Omlet ze szparagami – 288 kcal (danie dobre dla cukrzyków)
Składniki:
- 3 jaja kurze
- 4 sztuki szparagów
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 mała sztuka pomidora
- 1 łyżka szczypiorku
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól (do smaku)
Wykonanie:
Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Jaja rozmieszaj w misce wraz z przyprawami. Dodaj ugotowane szparagi. Następnie wylej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Kiedy jaja się zetną przewróć omlet na drugą stronę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorem wcześniej pokrojonym w kostkę.
Składniki odżywcze:
- Białko – 21,9 g
- Tłuszcze – 20,2 g
- Węglowodany – 8,5 g
2). Omlet hiszpański – 268 kcal
Składniki:
- 2 sztuki jaja kurzego
- 1,5 sztuki ziemniaka
- ½ małej cebuli
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, bazylia świeża (do smaku)
Wykonanie:
Umyj i podgotuj ziemniaki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj na drobne kawałki. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż ziemniaki, cebulkę i czosnek. Odstaw do ostygnięcia. Jaja rozmieszaj w miseczce wraz z przyprawami. Następnie dodaj do nich przestudzone wcześniej ziemniaki. Całość wylej na patelnię. Smaż na średnim ogniu. Omlet przewróć na drugą stronę z pomocą talerza.
Składniki odżywcze:
- Białko – 19,8 g
- Tłuszcze – 15,1 g
- Węglowodany – 15,2 g
3). Omlet z ostropestem i twarożkiem – 292 kcal
Składniki:
- 2 sztuki jaja kurzego
- 1 łyżka ostropestu plamistego
- 2 łyżki twarożku grani naturalnego
- 1 łyżeczka koperku świeżego
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- przyprawy: sól, mielona kurkuma (do smaku)
Wykonanie:
Jajka rozmieszaj w misce. Dodaj ostropest plamisty oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Twarożek wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem, dopraw do smaku. Gotowym twarożkiem posmaruj omlet.
Składniki odżywcze:
- Białko – 22,0 g
- Tłuszcze – 21,2 g
- Węglowodany – 3,5 g
3 proste przepisy na omlet! Raz dwa i gotowe!