21 sierpnia 2023

Odchudzanie – Co jeść na diecie redukcyjnej?

Nadmierna masa ciała jest istotnym problemem dla coraz większego odsetka ludzi. Zbędne kilogramy nie znikną same – potrzebne jest kompleksowe działanie. Od czego zacząć? Zmiana sposobu odżywiania się jest kwestią priorytetową. Unikanie pewnych produktów pozwoli osiągnąć cel w krótszym czasie, aczkolwiek należy pamiętać, iż nie tempo jest najważniejsze, a długotrwały efekt i stabilizacja wagi. Co jeść na diecie redukcyjnej?

Najlepsza dieta na odchudzanie – zbilansowana

Wskazanie konkretnej nazwy nie jest odpowiedzią na pytanie o to, jaka jest najlepsza dieta na odchudzanie. Każda z nich musi być zbilansowana i racjonalna. Co to znaczy? Organizmowi trzeba dostarczyć określone ilości m.in. mikroskładników i witamin, aby funkcjonował on poprawnie. Zbyt restrykcyjny jadłospis – pod względem ilościowym i jakościowym – z pewnością negatywnie odbije się na zdrowiu, a efekty odchudzania najprawdopodobniej nie będą trwałe.

Jednym z głównych celów żywienia jest zaopatrzenie organizmu w energię i to właśnie w tym zakresie nastąpić powinna redukcja. Ograniczenie spożywanych kalorii musi być starannie przemyślane. Odpowiednio dobrane produkty na odchudzanie musi cechować wysoka wartość odżywcza i relatywnie niski współczynnik energetyczny. Ważne jest nie tylko to, co jeść na diecie redukcyjnej, ale też to, ile pokarmu organizmowi dostarczyć.

Ustalenie limitu jest kwestią indywidualnych wyliczeń, w których uwzględnione być muszą (przynajmniej) dwa parametry: podstawowa przemiana materii (PPM), oraz całkowita przemiana materii (CPM). Pierwsza wielkość określa ilość energii niezbędnej do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych w nienaruszonym stanie, natomiast druga dodatkowo uwzględnia m.in. wysiłek fizyczny. Na prawidłowo prowadzonej diecie redukcyjnej spożywana ilość kalorii nie może być mniejsza od PPM, gdyż prowadziłoby to do niepożądanych skutków ubocznych (kłopoty z koncentracją, senność, złe samopoczucie etc.). Prawdopodobnie najczęściej rekomendowane jest ograniczenie rzędu 15 do 20% CPM, które pozwala na efektywne pozbywanie się tkanki tłuszczowej w odpowiednim tempie.

Dieta redukcyjna – jakie produkty na odchudzanie się sprawdzą?

Ułożenie jadłospisu nie jest proste. Tworzenie go samodzielnie sprowadza się zazwyczaj do nadmiernego skupienia na kaloriach. Dobrym pomysłem jest zlecenie opracowania indywidualnego programu odżywiania dietetykowi. Jego pomoc pozwoli na osiągnięciu założonego (realistycznego) celu w ustalonym czasie, a co najważniejsze – odbędzie się to bez negatywnych następstw zdrowotnych. Innym z dostępnych rozwiązań jest dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny o ustalonym składzie ilościowym i jakościowym, odpowiadający potrzebom zamawiającego.

Obniżenie masy ciała to proces, w którym ogromne znaczenie ma konsekwencja, determinacja i wytrwałość. Najlepsza dieta na odchudzanie to de facto budowa nowych nawyków żywieniowych. Nie musi wiązać się ona z poświęceniem, aczkolwiek przyda się nieco dyscypliny. Posiłki powinny być spożywane regularnie, a wszelkie odstępstwa stanowić muszą wyjątek, a nie regułę. Ich ilość jest wtórna – satysfakcjonujące rezultaty osiągnąć można zarówno przy czterech, jak i pięciu posiłkach dziennie. Chociaż nie jest to sztywne zalecenie, to jednak warto trzymać się schematu, wg którego śniadania i kolacje dostarczają po 25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, obiad zaś 35%. Pozostałe 15% rozłożyć można wedle własnych preferencji (jako drugie śniadanie albo podwieczorek – przy czterech posiłkach na dobę). Zamówiona dieta pudełkowa niemal na pewno zostanie ułożona z uwzględnieniem tych wytycznych.

Rozsądna dieta nie jest ani szybki, ani nie polega na wyeliminowaniu z jadłospisu ogromnego zbioru składników. Zasadniczo jeść można niemal wszystko, aczkolwiek w zdecydowanie mniejszych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż nie istnieją lepsze i gorsze produkty na odchudzanie – jedne z nich będą wspomagać proces redukcji masy ciała, a zatem ich spożywanie jest szczególnie wskazane.

Co jeść na diecie redukcyjnej? Pora na kilka wskazówek:

  • Owoce – wbrew pozorom nie są fundamentem diety, ponieważ wiele z nich zawiera duże ilości cukrów, które hamują odchudzanie. Należy kontrolować spożycie takich owoców, jak banany czy winogrona, a do menu włączyć np. jabłka, truskawki, grejpfruty czy ananasy.
  • Warzywa – w umiarkowanych ilościach te najbardziej kaloryczne (m.in. kukurydza, groch, fasola), jednak pozostałe w zasadzie bez ograniczeń. Warzywa odgrywają istotną rolę w diecie, ale trzeba pamiętać o ograniczeniu stosowania towarzyszących im dodatków (tłustych sosów, majonezu, śmietany).
  • Mięso – białko jest kluczowym elementem żywienia, a mięso stanowi jego główne źródło. Zaleca się ograniczenie spożycia wieprzowiny czy tłustych ryb (śledź, łosoś), na rzecz wołowiny, i drobiu (białe mięso, bez skóry), a także ryb o niższej kaloryczności (m.in. dorsz, mintaj, pstrąg).
  • Pieczywo – popularne wypieki cechuje wysoki indeks glikemiczny, przez który dość szybko znów pojawia się poczucie głodu. Białe, pszenne pieczywo warto zastąpić razowym, pełnoziarnistym lub kruchym.
  • Napoje – słodzone i gazowane to najgorszy wybór, ograniczyć należy również spożycie soków owocowych i alkoholu. Co zatem pić? Herbata i kawa nie zaszkodzą, podobnie jak mleko o niższej zawartości tłuszczu, jednak podstawę stanowić powinna woda (najlepiej mineralna).

Dieta pudełkowa – ostatnia deska ratunku?

Zbijanie nadwagi bywa zniechęcające. Doświadczenie pokazuje jednoznacznie, iż spory odsetek osób nie wytrzymuje na diecie do jej zakończenia. Sprawdzone produkty na odchudzanie wypierane są stopniowo przez niezdrowe przekąski, fastfoody i inne „śmieciowe” jedzenie. Najczęstszą wymówką jest brak czasu, brak umiejętności gotowania, znudzenie monotonią posiłków na diecie. Faktem jest, iż nie wszyscy muszą wiedzieć, co jeść na diecie redukcyjnej i jak odpowiednio przygotować pożywienie (opracowane samodzielnie lub przez dietetyka), więc zdarza się, że powody porzucenia są rzeczywistym problemem. Rozwiązaniem w takich sytuacjach będzie dieta pudełkowa, której lista zalet jest pokaźna:

  • Zbilansowana i zdrowa – opracowana przez doświadczonego dietetyka, przyrządzona przez profesjonalnego kucharza.
  • Indywidualnie dobrana – zamawiający określa liczbę posiłków i ich kaloryczność.
  • Wygodna – jedynym zadaniem osoby odchudzającej się jest odebranie zamówienia i spożycie dań w ustalonych ramach czasowych.
  • Smaczna – różnorodność serwowanych dań pozwala na uniknięcie męczącej rutyny.

Catering dietetyczny pomaga trzymać się w ryzach i wytrwać w postanowieniu zredukowania tkanki tłuszczowej. Polecana jest szczególnie osobom, które – z różnych powodów – mają trudności z samodzielnym przygotowywaniem posiłków lub chcą spróbować czegoś innego. Rozwiązanie to może okazać się wyjątkowo skuteczne również w przypadku osób, które mają negatywne doświadczenia z poprzednich prób zrzucenia zbędnych kilogramów.

Jeśli jesteś z Trójmiasta lub najbliższych okolic, zapraszamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego PrimaFood, który został stworzony we współpracy z Primavera Jastrzębia Góra w oparciu o doświadczenia oraz oczekiwania Gości Wczasów Odchudzających. Odpowiednio zbilansowane oraz urozmaicone posiłki zostały opracowane przez dietetyk kliniczną z uwzględnieniem 16 najbardziej wartościowych produktów natury. Dieta pudełkowa występuje w kilku wariantach kaloryczności i następujących opcjach: dieta optymalna, dieta wege+ryba, dieta wegetariańska, dieta niski IG. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą: https://primafoodcatering.pl/

Primavera Jastrzębia Góra
ul. Rozewska 40/42
84-104 Jastrzębia Góra

Odkryj
Bądź na bieżąco

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Wymagana zgoda
Dołącz do nas